В театър „Сфумато“ се борят за нова мултифункционална сграда. Причината – сегашното им обиталище, бившата баня „Подуяне“, е тясно за мащаба им и е мухлясало. Мечтата им е въплътена в проект, изработен от арх. Миряна Йорданова, но пред осъществяването му стоят много обстоятелства. Едно от тях са парите: 12 млн. лв., друго – възраженията на жителите на квартала.

Идеята на основателите на театъра Маргарита Младенова и Иван Добчев да вдигнат нов дом за „Сфумато“ не е нова, но двамата срещнаха отпор от страна на жителите в квартала миналата сряда по време на второто обществено обсъждане на проекта „Пристройката“. Техните опасения са, че новата сграда с разгърната площ 6000 кв. м и три етажа ще унищожи голяма част от съществуващата растителност в парка „Заимов“, а в комбинация със съседния театър „София“ ще промени изцяло облика на градинката от парк към композиция от сгради.

Опонентите на театралите се притесняват и за съдбата на 21 дървета, които ще бъдат отсечени заради новата сграда. Според проектантите обаче зеленината няма да се загуби – 10 от споменатите дървета са в лошо състояние и ще трябва да се отстранят, а онези, за които е поискано разрешение да се отсекат, са две джанки и един планински ясен. Останалите ще бъдат преместени.

Според проекта на арх. Миряна Йорданова и екипа ѝ в новата сграда ще намерят място мултифункционална сцена с 220 места в залата, 2 репетиционни, работилница за декори и костюми, складове, подземен паркинг с 30 места, ресторант, 11 гримьорни със спални, командна зала… Достъпът до фоайето на театъра ще остане свободен за гражданите на района, тъй като вход ще има от две страни – откъм ул. „Янко Сакъзов“ (където в момента е главният вход) и нов откъм ул. „Силистра“. През него свободно ще може да се преминава и е предвидено там да се разположат детски кът, галерия и център за театрално изкуство. 40% от площта на терена ще бъде озеленена заедно с покрива на сградата, обещават Добчев и Младенова.

Именно дърветата притесняват специалистите от Комисията по околна среда в Столичната община, където проектът стои повече от година. Гражданите от своя страна изразяват своето недоверие относно обещанието дърветата да се запазят, неясна за тях е и нуждата от 11 гримьорни със спални. На срещата бе обяснено, че всъщност това улеснява значително гостуващите театрални трупи, тъй като вместо да се отделят пари за престой в хотел, актьорите се настаняват в сградата на театъра.

Големият въпрос остава откъде ще дойде финансирането на подобен проект. Младенова смята, че той трябва да се осъществи с европейски пари, тъй като отпаднал вариантът новата сграда да е частно финансирана. Изтъква се и причината, че нов театър в София не е строен от повече от 50 години (последният е съседният театър „София“).

Някои от квартала подкрепят проекта и се надяват, че София най-сетне ще има ново и модерно пространство за съвременен театър. Към гласовете на жителите от района се присъединиха и редица интелектуалци – сред тях са философът Георги Каприев, който определя театъра като „национален капитал със страховита производителност и възвръщаемост“, художникът Станислав Памукчиев и писателят Георги Господинов.

„Казано е, че има време за събаряне и време за градене. Но да градиш във време на събаряне е истинската сила и мъдрост отвъд мъдростта на Еклесиаста. И само малцина го могат. Благодаря, Грети и Иване, че градите в такива времена, тук и сега. С вас сме“, пише Господинов до „Сфумато“.

Редица чуждестранни колеги на Добчев и Младенова също подкрепят начинанието – президентът на Съюза на театрите на Европа Габор Томпа, директорът на „Пиколо театро ди Милано“ Серджо Ескобар, френският журналист и редактор на вестник „Либерасион“ Жан-Пиер Тибода, дългогодишният директор на Авиньонския фестивал Бернар Февр д’Арсие, американският режисьор Габриел Шанкс…

"Площад Славейков"