Херцогинята на Кеймбридж и съпруга на принц Уилям Кейт Мидълтън се появи на прием в Бъкингамския дворец по случай официалната визита на холандския крал Вилем-Александър и кралица Максима с тиара, която е принадлежала на принцеса Диана.

Освен тиарата, любима на покойната майка на Уилям, Кейт беше избрала и красива огърлица, която някога е била на майката на кралица Елизабет Втора - също Елизабет. Първоначално обаче бижуто е принадлежало на кралица Александра през 1963 г.

 

На приема херцогинята беше с рокля на Аликзандър Макуин, отбелязва "Харпърс базаар". Тя носеше и брошка с лика на младата Елизабет Втора, подарък от кралицата.

 

 

Тиарата е подарък на майката на принц Уилям от кралицата за сватбата ѝ с принц Чарлз. Даяна я носи за първи път по време на откриването на парламентарния сезон през 1981 г. Досега Кейт е забелязвана няколко пъти с тиарата - последно по време на визитата на испанския крал Фелипе VI и съпругата му кралица Летисия през 2017 г.

 

 

Кралица Елизабет II даде бляскав прием в чест на първата официална визита на холандското кралско семейство във Великобритания от 36 г. насам.

Тоалетите на кралските особи по време на приема бяха наистина впечатляващи. Кралица Максима бе в дълга бална рокля, преливаща се от сиво-синьо към черно и дълго наметало от прозрачен тюл.

Тиарата, носеща името "Стюарт", не бе случайно избрана. Основният диамант е рядък 39,75-каратов камък, принадлежал някога на английския крал Уилям II и кралица Мери II. Стюартовият диамант е изработен в Англия, но след смъртта на краля и кралицата, той отива в Нидерландия през 1702 г., където е роден крал Уилям. Диамантът е имал различни приложения през последните 400 години - бил е в брошка, огърлица и част от закопчалка в компанията на 22 по-малки диаманта. От 1897 г. става част от тиарата, изработена за кралица Вилхемина - прабабата на крал Вилем-Александър.

На гала вечерята кралица Елизабет Втора произнесе реч, в която каза, че Великобритания очаква "ново партньорство с Европа", след като излезе от ЕС след Брекзит.

Холандският крал Вилем-Александър преди това отбеляза, че е огорчен от излизането на Великобритания от ЕС, съобщава Би Би Си.