Закон на тълпата. Социалистите ни превземат. Терористи настъпват към американската граница, пишат в коментар Катрин Луси, Зик Милър и Джонатан Лимайър от Асошиейтед прес.

Президентът Доналд Тръмп възприема ролята на електорален Торбалан, излагайки пред гласоподавателите на предстоящите междинни избори заключителните си аргументи, които все повече напомнят приказка на ужасите от Хелоуин.

Кандидатът, който спечели Белия дом отчасти предлагайки отговор на много тревоги на американците, отправя злокобни предупреждения за това как ще изглежда животът, ако демократите спечелят контрола в Конгреса.

Като използва изпъстрен с расизъм език и понякога спорна информация, Тръмп твърди, че демократите ще хвърлят страната в социализъм, ще застрашат системата за социална сигурност, ще повишат данъците и ще приемат радушно милиони хора, които незаконно се стичат в САЩ.

"Залогът в тези избори е дали ще продължим изключителното благоденствие, което вече постигнахме, или ще позволим на радикалната шайка на демократите да вземе огромен топуз и да разбие нашата страна и нашата икономика", каза Тръмп в понеделник вечерта на митинг в Хюстън.

Той предупреждава срещу "закона на тълпата" на демократите и предрича катастрофа на фондовата борса, ако демократите си възвърнат контрола на Капитолия.
Предсказанията на Тръмп за ден на страшния съд се появяват в момент, когато републиканците се опитват да се противопоставят на растящ от месеци ентусиазъм на демократите. Голямата стара партия GOP (Републиканската) усети прилив на енергия след политизираното утвърждаване на съдията във Върховния съд Брет Кавано. Сега партийните лидери вярват, че могат да увеличат мнозинството си в Сената, макар че е възможно демократите да установят контрол в Камарата на представителите. 

На брифинг за изборите след Деня на труда републиканецът анализатор на социологически проучвания Нийл Нюхаус предупреди Белия дом за голяма пропаст в ентусиазма между демократи и републиканци. Той предложи Републиканската партия да изтъква пред гласоподавателите потенциалните последици от контрол на демократите в Конгреса по теми като закриване на службата по имиграционни и митнически въпроси. Тръмп наблегна на това послание през последните седмици, казват помощници в Белия дом.

Тактиката на сплашване крие риск да мотивира демократите или да отблъсне умерените в надпреварата в предградията, където ще бъде решено кой ще има мнозинство в Камарата на представителите. Но Белият дом смята фактора "страх" за печеливша стратегия.

"Искаме да говорим за националната сигурност, за укрепването на границата и за правосъдие. Това са темите и политическите акценти, които ще накарат хората да отидат да гласуват", каза бившият помощник в кампанията на Тръмп Сам Нънбърг. "Това е твърд избор. Трябва да осигурим твърд избор".

В неотдавнашно интервю за АП Тръмп изрази увереност в победата в предстоящия вот, като заяви:

"Струва ми се много близко до това през '16 година", визирайки победата си на президентските избори.

На митинги и в Туитър през последните дни той се съсредоточи върху мигрантите от Централна Америка, които се движат към южната граница на САЩ.

Керванът е "подарък" за републиканците, смята Тръмп. Той казал на свои доверени хора, че това е най-доброто заключително доказателство по пътя към междинните избори, според републиканец, близък до Белия дом. Той се изказа при условие, че запази анонимност, защото не е упълномощен да обсъжда публично частни разговори.

Фен на Тръмп.

Тръмп вярва, че кадри от кервана, които не слизат от кабелните информационни мрежи, и особено от Фокс нюз, предпочитаната от най-верните му привърженици телевизия, нахъсват същите избиратели, които отидоха да гласуват за него преди две години.

Той допълнително нажежи риториката си като обяви, без да представя доказателства, че демократите стоят зад кервана и заяви, че хора от Близкия изток, очевиден намек за терористи, също са в пътуващото множество от мигранти.

Вицепрезидентът Майк Пенс във вторник се опита да подкрепи твърденията на Тръмп, като каза на събитие на в. "Вашингтон пост", че е "немислимо да няма хора с близкоизточен произход в тълпа от над 7000 души, напредващи към границата".

По-късно Тръмп отрече да е използвал кервана, за да подхранва страховете на избирателите.

"Не, ни най-малко", каза той. "Аз съм много неполитичен човек и затова ме избраха за президент".

Белият дом на Тръмп подсилва мрачното виждане на президента за живот под управлението на демократите. Във вторник неговият Съвет от икономически експерти публикува доклад за разходите за социализъм, в който пишеше, че планът за "медицинска помощ за всички", предлаган от някои демократи, ще навреди на икономическия растеж.

Докладът изтъква тежките беди на Венецуела, страдаща от хиперинфлация и недостиг на основни стоки - един от предпочитаните от президента примери, за да критикува демократите, въпреки че има ясни разлики между зависимата от петрола държава и икономиката на САЩ. Кевин Хасет, председател на икономическия съвет, каза, че неговият екип е решил да подготви доклада през лятото, защото "социализмът е нещо, за което четем в новините".

На неотдавнашна предизборна обиколка Тръмп каза:

"Демократите подкрепят социалистическо управление на здравните грижи, което напълно може да заличи федералната здравна система".

Опитвайки се да изтъкне подхода си във външната политика "Америка на първо място", тази седмица Тръмп отиде още по-далеч, като осъди т.нар. глобалисти и прегърна политически натоварения термин "националист".

"Знаете ли какъв съм? Аз съм националист, нали така? Националист съм. Националист. Нищо лошо няма в това. Използвайте тази дума. Използвайте тази дума", каза Тръмп.

Не очаквайте паникьорската кампания да спре в изборния ден.

Тръмп каза пред АП, че неговите теми ще са централни, в перспективата на собствената му битка за преизбиране, под лозунга "Да запазим Америка велика".

"Грешният човек, който ще влезе след мен и ще седне точно на това бюро, може да унищожи това много бързо", каза Тръмп.

БТА