Френският еврокомисар Пиер Московиси предупреди днес в Туитър за опасност от фашизъм, след като италиански крайнодесен евродепутат вчера символично смачка с обувката си записките му в края на пресконференция в Европейския парламент в Страсбург.

Анджело Чока, избран с бюлетината на управляващата италианска "Лига" и член на еврофобската политическа група "Европа на нациите и свободата" в ЕП, протестира така срещу вчерашното решение на Комисията да върне проектобюджета на популисткото правителство в Рим заради драстично увеличения му дефицит.

 

 

                                                                         Видео в. "Република"

Московиси, който в Комисията отговаря за икономиката и финансите, мотивира безпрецедентното й решение с умишленото и демонстративно според него нарушаване на европейските правила за финансова стабилност от страна на италианския кабинет, който освен "Лигата" включва и лявопопулисткото движение "5 звезди".

"Случката с "обувката произведена в Италия"  е гротескна", написа днес Московиси в социалната мрежа. "В началото се смеем, защото е нелепо, след това свикваме с прояви на тихо и символично насилие, а един ден се събуждаме с фашизма. Да бъдем бдителни! Демокрацията е крехко достояние." 

Това не е първият път, когато Московиси - френски социалист, използва изключително рядък за Комисията остър език спрямо правителство на държава членка, при това - една от шестте основателки на това, което днес е ЕС. Неотдавна комисарят каза, че в Италия се забелязват "малки мусолинчета", сравнявайки днешните й лидери с някогашния фашистки "дуче" Бенито Мусолини.

Италианският вътрешен министър и лидер на "Лигата" Матео Салвини се разграничи днес от провокативния жест на Чока, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Европа не може да бъде променена с провокации", заяви Салвини. "Не искам да излизам от Европа и от еврозоната, или да удрям с обувки по масата, а да оставя италианците да работят."