Пълната програма на „Киномания 2018“ вече е налична – в рамките на 32-ото издание на фестивала ще бъдат показани 54 филма. Те са представени в десетина рубрики, от които най-голям интерес несъмнено ще предизвика „Фестивал на фестивалите“. В нея влизат 18 премиери , много от тях със скорошни (и бъдещи) отличия от най-престижни световни кинофоруми. Ще можем да видим още заглавия, обединени във „Фестивал на френския филм“, „Детски филми“ и „Документално кино“, „Класически удоволствия“ и „Ново българско кино“, ретроспектива с някои от най-стойностните произведения на Ингмар Бергман.

Да подберем най-доброто от изобилието, което се задава между 15 и 29 ноември, не е лесно. След като се запознахме с пълната програма, ето кои филми влязоха веднага в краткия списък на първите ни предпочитания, с кратки обяснения защо.

Времето е наше

Искаме да гледаме филма на Петър Попзлатев, защото е български. Българските филми обикновено не стават, но когато стават – изненадата удвоява удоволствието. Освен това историята за онова време на велики илюзии и измамени надежди тепърва предстои да бъде разказвана. Ще го гледаме също и заради Елена Телбис, която харесваме и защото ни омръзна да гледаме Леонид Йовчев само в телевизионни реклами. И най-накрая, надяваме се, че организаторите са имали сериозни причини да изберат точно този филм за откриването на „Киномания“.

Островът на кучетата

Защото е филм на Уес Андерсън, а през последните 20 години той не ни е разочаровал нито веднъж. Това е втората му пълнометражна анимация след „Фантастичният мистър Фокс“ и вярваме, че и тя е също толкова фантастично добра. Тази година „Островът на кучетата“ бе избран да открие „Берлинале“, а това също говори много.

Старецът и оръжието

Робърт Редфорд обяви, че историята за елегантния банков обирджия от третата възраст ще бъде последният му филм като актьор – и вероятно е избирал много внимателно с какъв филм ще постави точката. Освен това обичаме забавни криминалета. Участват още носителката на „Оскар“ Сиси Спейсик и Кейси Афлек като полицая, зарекъл се да вкара героя на Редфорд зад решетките.

Всички знаят

Криминалната драма „Всички знаят“ привлече вниманието ни първо с името на режисьора си — иранеца Асгар Фархади. Два негови филма – „Раздялата“ и „Търговският пътник“ – са печелили оскари, но създателят им продължава да търси нови пътища, този път в Испания. И второ, с изпълнителите на главните роли – Пенелопе Крус и Хавиер Бардем.

Легендата за котката демон. Режисьорска версия

Искаме да гледаме режисьорската версия на „Легендата за котката демон“ заради зашеметяващата красота на този китайско-японски филм на Чън Кайгъ, а и защото от студиото дълго се чудеха как точно да го определят – приключенски екшън, драма, фентъзи, криминална загадка или костюмен хорър. Някои от снимачните площадки са строени пет години и ще бъдат използвани като част от тематичен парк.

Ван Гог: Пред портите на вечността

Новият филм на Джулиан Шнабел („Скафандърът и пеперудата“) е за живота на Ван Гог, а в ролята на художника Уилям Дефо е едновременно просветлен, луд, брилянтен, безпомощен, съсипан и, в крайна сметка, триумфиращ. Участват още Оскар Айзак, Мадс Микелсен, Еманюел Сение… Прожекцията е само една – на 24 ноември, 20,30 ч., зала 1 на НДК.

Жълтата подводница

Едва ли сте гледали на голям екран тази вълшебна анимация с музиката на „Бийтълс“, в която Джон, Пол, Джордж и Ринго спасяват страната Пепърландия, нападната от Сините Скръндзи, които налагат тишина и сивота. Но и да сте, съвсем наскоро филмът беше основно реставриран, така че сега трябва да е като нов. Що се отнася до музиката на „Бийтълс“ – тя винаги си е като нова.

Рудолф Нуреев: Бялата врана

Филмът на Ралф Файнс разказва за сложната съдба на един от най-великите балетисти на ХХ век — от раждането му в транссибирския експрес и най-ранните му години като проблемно дете, объркано от различната си сексуалност, до най-красивия скок в кариерата му – през Желязната завеса по време на турнето с балет „Киров“ (Мариински) в Париж. Чудесен дебют в ролята на Нуреев прави украинският танцьор Олег Ивенко.

Те

След като видяхме как Паоло Сорентино разказа живота на един (фикционален)млад и много (не)традиционен папа, просто нямаме търпение да гледаме как разказва за възходите и паденията на един стар и (също фикционален, но не съвсем)много (не)традиционен политик, бивш премиер и бизнесмен с неутолим апетит за власт и забавления с млади жени. Според критиката „Те“ е „безпощадна сатира за суматохата в италианската власт чрез преживяванията на опозорен политик“„саркастична и яростно политически некоректна комедия, присмиваща се както на своя герой, така и на днешна Италия“.

Черният ку-клукс-клановец

Новият филм на Спайк Лий е по невероятната истинска, смешна и страшна история от края 70-те години за черния полицай новобранец Рон Сталуърт (Джон Уошингтън), който с помощта на своя колега Флип Цимерман (Адам Драйвър)успява да се инфилтрира под прикритие в Ку-Клукс-Клан. „Черният ку-клукс-клановец“ е сред най-високо оценените от критиката филми на годината.

Папа Франциск – човек на думата си

Като бонус към десетката ще включим и новия документален филм на Вим Вендерс. Режисьорът, който е най-силен в документалното кино, очевидно е голям почитател на Франциск (и на светеца, и на главата на Римокатолическата църква) и е направил не биографичен филм, а лично пътуване, в чийто център стоят идеите и посланията на Папата, заедно с отговорите му на най-важните глобални въпроси на нашето време.

"Площад Славейков"