Без дебати, със 116 гласа "за" и един въздържал се, депутатите приеха на първо четене поправки в Наказателния кодекс. Единият законопроект е на Министерския съвет, другият - на народни избраници. 

Част от измененията обаче изобщо не са безспорни. Става въпрос за проекта на кабинета, който наред с нови норми за кражбите на автомобили и за свързването с близките при арест въвежда и понятието конфискация на „непряка облага“, което според юристи би довело до правен хаос как точно се доказва тази облага.

ЕС казва

Формално текстът е мотивиран с изпълнение на изискванията на Директива 2014/42/ЕС на Европейския парламент и на Съвета за обезпечаване и конфискация на средства и облаги от престъпна дейност в ЕС.

Още през май Министерството на правосъдието публикува проекта си за обществено обсъждане и още тогава той отнесе много критики от юристи. Това обаче не попречи да влезе за гласуване в Народното събрание почти във вида, в който бе предложен първоначално.

Оспорваният член от НК е чл. 53. В сегашния текст е записано, че се отнемат в полза на държавата вещите, предмет или средство на престъплението, притежаването на които е забранено, и придобитото чрез престъплението, ако не подлежи на връщане или възстановяване. Когато придобитото липсва или е отчуждено, присъжда се неговата равностойност.

Според предлаганото изменение обаче вече може да се отнема „пряката и непряката облага“, придобити чрез престъплението. Като под „непряка облага“ трябва да се разбира:

„Всяка икономическа полза, настъпила в резултат на разпореждане с пряката облага, както и всяко имущество, получено в резултат на последващо пълно или частично преобразуване на пряка облага, включително когато е била смесена с имущество, придобито от законни източници; на отнемане подлежи имуществото до стойността на включената пряка облага заедно с настъпилите увеличения на имуществото, ако са пряко свързани с разпореждането или преобразуването на пряката облага и включване на пряката облага в имуществото.“

Иначе казано - може и да имате съсобственост в апартамент или автомобил например, но ако държавата реши, че другият съсобственик притежава дяловете си чрез „непряка облага“, ще трябва да конфискува или да продаде дела му във вашата обща собственост. Остава да виси въпросът с пропорционалността на инвестираното в общата собственост, както и изобщо с доказването на това какво е „непряка облага“.

В цитирания чл. 53 става въпрос за наказателното понятие "конфискация" като част от присъдата, а не за "гражданската", за която отговаря новата Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Въпреки това имено КПКОНПИ ще управлява и пази обезпеченото имущество по чл. 53.

Това идва на фона на изпратеното от Софийския градски съд запитване до Съда на Европейския съюз в Люксембург дали европейското право допуска членките на ЕС да приемат правила за гражданска конфискация без присъда, на основание само наказателното производство.

Валеше дъжд...

Измененията в НК на кабинета отразяват и настояването на премиера Бойко Борисов за прецизиране на текстовете относно кражбите на МПС. В проекта това деяние влиза в графата „квалифициран състав“ и ще се наказва с 1 до 10 години затвор (при 8 по общия). Според юристи всъщност наказанието и сега е тежко заради придружаващите кражбата деяния като влизане с взлом в автомобила, повторно деяние и пр.

Πpeдлaгa ce oщe пpигoтoвлeниeтo ĸъм ĸpaжбa нa MΠC дa ce нaĸaзвa ĸaтo caмocтoятeлнo пpecтъплeниe. Всъщност т.нар. противозаконно отнемане бе проблемът за Борисов. Който даде пример на едно от заседанията на кабинета: „Когато го хванеш в автомобила, той казва - валеше дъжд и ми беше студено и влязох вътре."

Неотложна необходимост

Полемика при представянето на измененията в НК предизвика и текстът, препращащ към НПК, според който близките на задържано лице може да са в неизвестност за съдбата му в рамките на два дни. Заявката е това да става само когато „е налице неотложна необходимост да се предотврати настъпването на тежки неблагоприятни последици за живота, свободата или физическата неприкосновеност на лице или за да се предотврати ситуация, при която наказателното производство може да бъде сериозно възпрепятствано..."

Вече е престъпление

Вторият проект - на депутати, касае производството на акцизни стоки без бандерол. Покрай ареста на шефа на винпрома в Карнобат Миню Стайков, при акцията срещу когото бе разкрит нелегален цех за производството на цигари без бандерол, стана ясно, че... производството на акцизни стоки без бандерол не е престъпление по смисъла на НК. По сега действащото законодателство се преследва "държането" и "продажбата" им. За "производство" и "приготовление" не се споменава. Сега вместо „продажба“ депутатите са разписали и по-широкото понятие „разпространява“ и се въвежда понятието "произвежда".

С предложените паралелно изменения в закона за тютюна се въвежда и изискването лицата, които извършват внос, производство, продажба и пр. на машини или съоръжения за производство на тютюневи изделия, да влизат в нарочен регистър.