Зам.-шефът на ДСБ Радан Кънев, който е с ресор "Кохезия и европейски фондове" в "Демократична България", коментира пред бТВ актуалната политическа ситуация. Според Кънев ГЕРБ от началото на този мандат управлява с ДПС, а "Обединени патриоти" са "параванът, парламата", зад която се осъществява тази коалиция. Той смята, че втвърдяването на тона на ДПС спрямо ГЕРБ е заявка за това партията да управлява по-пряко.

"Това, че Сидеров е ДПС, го знаем всички. Явно дават знак, че искат Сидеров да е по-важен", каза Кънев.

Според него общественото напрежение не е просто заради непремерените изказвания на вицепремиера Валери Симеонов, а заради провала на социалната политика. Кънев припомни, че управляващите често се "тупат в гърдите", че бюджетът е "препълнен".

"А в следващия момент най-слабите, най-уязвимите нямат дори минимално ниво на социална защита", припомни той.

Според Кънев примерите за коалицията между ГЕРБ и ДПС са много. Запитан за такъв пример, той каза:

"Всяко ниво на назначение в изълнителната власт още от министър Караниколов през десетки подобни. Не мисля, че очевидното трябва да се доказва, не мисля, че е най-важното. Има тежки проблеми, които се крият зад тази изключително просташка драматизация. Защо говори това Симеонов? Не просто че има просташки маниер. Те се състезават. Намираме се в състезание по вулгарен популизъм, водачът в надпреварата е авторът на думите "Аз съм прост, вие сте прости" (Бойко Борисов - б.р.). Нинова му подражава. БСП, ако не друго, поне дълго време държеше приличен публичен език. Сега Нинова се прави на Бойко. Всъщност Нинова се прави на Виктор Орбан. Всички са в надпреваера кой да е най-големият лъжепопулист и консерватор."

Кънев  изтъкна, че състезанието за властта не е състезание по големите въпроси, които тревожат цяла Европа, а е състезание "кой да бъде по-големият националист, кой да бъде по-големият русофил, кой повече да се подложи на Кремъл".

"Разликата между цените на газа в България и Гърция се разпределя между олигарсите в Русия и олигарсите в България", изтъкна Кънев.

Той посочи кой е основният диспут в Европа към момента - дали тя да бъде единен съюз, който да ни защитава сигурността, да ни пази от корупция, да има единна мигрантска политика, или да се разпадне на национални държави. Според Кънев втората теза се защитава от "политически ментета - Качински, Салвини...".

"Тези дебати ни засягат повече от всеки друг. Ако се тръгне към разпад, Холандия ще оцелее, периферните държави сме уязвими. Ние трябва да се борим съюзът да е единнен повече от холандците", заяви Кънев.

Той изтъкна, че избирателите на демократичната десница са единствените с ясно заявени европейски виждания и трябва да участват в управлението. Тази десница обаче трябва да бъде силна и единна, защото иначе ще бъде слаба и отново няма да може да се справи "с групата Борисов - Пеевски - Цацаров, която управлява държавата".