Одобрението за дейността на руския президент Владимир Путин в страната е спаднало на 66 процента - до четиригодишен минимум, информира "Комерсант", като цитира данни от проучване на социологическия център "Левада". Трийсет и три на сто от запитаните не одобряват работата на държавния глава, а 1 процент нямат мнение. 


Това е най-ниският показател от 2013 г., когато положително мнение за дейността на Путин имаха 64 на сто от хората в Русия. Същевременно сегашният му рейтинг е с 22 процента по-нисък от одобрението за президента през 2014 г., когато Крим бе присъединен към федерацията, напомня вестникът анексията на украинския полуостров от Москва.


Рейтингът на Путин "се стабилизира след продължителен спад", защото се е изчерпал "ефектът на възмущението от пенсионната реформа" в Русия, вдигнала с 5 години възрастта за пенсия, смята политологът Владимир Слатинов.


Според експерта обаче рейтингът на президента вече не е "тефлонов", сиреч напълно имунизиран срещу всякакви негативи".

"Значи спадът може да продължи, ако се случат поредните шокови за населението (на Русия) събития или решения", прогнозира той.


Владимир Путин впрочем остава ръководителят с най-голям процент одобрение сред жителите на Русия. Най-нисък рейтинг има премиерът Дмитрий Медведев - 34 на сто; 64 процента от гражданите не одобряват дейността му.


Участниците в анкети обаче са доволни от дейността на губернаторите - одобрението за тях през октомври е 58 на сто срещу 40 на сто неодобрение.

"Пълномощията им са малко, те могат да бъдат свалени всеки момент, пари няма, а те самите са по-близо (до хората), отколкото федералните власти, и затова са винаги на показ", обяснява експертът Слатинов.

Държавната дума обаче не може да се похвали с доверие сред хората в Русия - одобряват я само 36 на сто срещу 62 процента неодобрение. По данни на центъра "Левада" подкрепата за руския парламент в страната не е надхвърляла 50 на сто от 2015 г. насам, добавя "Комерсант".