Лидерът на БСП Корнелия Нинова оповести законодателни промени, свързани с бюджета, публичните финанси и данъчното облагане. Една от промените, внесени от БСП, е в закона за публичните финанси. Според нея правителството ще може да харчи 1% от излишъка с постановление на Министерския съвет.

Всичко останало трябва да се решава от парламента с актуализация на бюджета.

"Традиционно стана министър-председателят да харчи излишъка от бюджета в държавата еднолично, според него целесъобразно. Години наред сме се борили с това, виждаме, че се задава и тази година. До края на годината се канят да изхарчат близо 2 млрд. излишък, за няколко месеца абсолютно непрозрачно, не по правилата през парламента. Тази политика е целенасочена и удря в същността на българската държава. Да събираме пари от всички, а един да си ги харчи, както си реши", обясни Нинова.

БСП предлага и въвеждане на прогресивен данък върху доходите на физическите лица. Според Нинова по този начин 47 хил. души ще плащат по-висок данък заради по-високите си доходи.

"Предлагаме и въвеждане на данък "капитал", тоест върху дивидента. Не 5%, които са по-малко от плащаното от работещите, а също прогресивна скала върху дивидентите", каза още Нинова.

И допълни, че предлагат от данъка на работещи семейства с деца да им се приспадат по 50 лв. за всяко дете като първа стъпка за семейното подоходно облагане. От БСП предлага още 9% ДДС върху лекарствата и 5% за хляба.

Нинова каза, че БСП ще предложи промени в законите за бюджета, за държавното обществено осигуряване и за бюджета на НЗОК, като така алтернативата щяла да се очертае в цялост.

"Едни от най-големите проблеми в България са неравенството и огромната ножица в доходите на различни групи от граждани", каза Нинова.

И изтъкна, че индексът за неравенствата в Европа средно е 25%, докато у нас е 40%.