След БСП и ГЕРБ внася промени в Наказателния кодекс, свързани с насилието над жени, и в частност домашното насилие. Управляващи и опозиция обещаха тези промени след обявяването на Истанбулската конвенция за противоконституционна.

Предложените промени инкриминират престъпления срещу личността при условията на домашно насилие, по-конкретно - системното психическо насилие и системното преследване.

Законопроекта представи председателката на Народното събрание Цвета Караянчева:

"Тези престъпления винаги ни разтърсват, когато ги видим по медиите. Ужасяваме се, разстройваме се, пускаме по някоя сълза. Но всъщност помним ли още Виола Николова, убивана в продължение на часове от съпруга си? Помним ли още Айшвил Алиева, която също беше убита от съпруга си? Дано да има по-малко такива жертви. И точно затова правим тази стъпка."

Тя заяви, че именно законодателят е длъжен да изрази ясно послание както към жертвите, така и към безразличните и "изродите сред нас", че "законът трябва да бъде безмилостен за всяка жертва в България".

"Трябва нито една жена да бъде накърнявана. Всяка жена има право да взема свои решения, да влиза във връзка по собствено желание и да излиза от нея когато пожелае", заяви Караянчева.

На въпрос на Клуб Z как ще коментира думите на коалиционния си партньор Волен Сидеров, според когото изнасилване в брака не може да има и ако една жена не иска да прави секс със съпруга си, трябва да се разведе, Караянчева заяви:

"Не бих искала да коментирам думи на колеги. Надявам се да получим подкрепа от всички парламентарни групи. Информирали сме "Обединени патриоти" и се надяваме и от тях да получим подкрепа."

Председателката на НС отбеляза още:

"Според статистиката всяка четвърта жена носи името на този законопроект."

И за финал отсече:

"Време е законодателят да говори, време е държавата да извади сопата."

Председателят на правна комисия Данаил Кирилов разясни, че става въпрос за създаване на два нови състава в НК - за психически тормоз и за преследване, които ще предвиждат наказания до 5 години затвор.

"Това е предизвикателство за нас, юристите, с оглед разнообразието, с което се проявява психическото насилие."

Освен това се предвиждат по-строги наказания за други състави - част от престъпленията по тъжба на пострадалите да станат престъпления от общ характер. Идентично предложение внесоха и от БСП преди седмици.

Предлагат се и изменения в Наказателно-процесуалния кодекс за по-ефективна защита от съда. Два месеца се е работило по промените. А по-нататък ГЕРБ ще предложат и промени в Закона за домашното насилие.

Кирилов уточни, че тези промени не са само заради Истанбулската конвенция, но и защото повече от половината европейски страни са възприели подобни мерки в законите си.