Подготвя се масово купуване на гласове, основно от ДПС, които се оказаха най-големите брокери на последните избори, съобщи пред БНТ Валери Симеонов - съпредседател на коалиция „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“.

В Северозападна България, аз се върнах снощи късно от Видинско. Хората ме информираха, че отново се подготвя купуването на гласове по схемата, по която ДПС го извършва с ангажиране на тарторите на махалите, на гетата, основно в градовете и селата, където има по-голямо циганско население. Те, например, прилагат една схема на извозване с рейсове до областния център. Направиха го на последните избори, на европейските избори, като по този начин извозвайки ги с рейсове, те могат да осъществят контрол върху тези хора през целия ден, а не да гласуват само в родните си места, където може и да гласуват, може и да не гласуват, може да се напият и въобще да не отидат да пуснат в урните, съобщи Симеонов.

Според Симеонов мудната процедура в Избирателния кодекс пречи за бързата реакция при информация за търговия с гласове.

Ние не виждаме никакви действия в тази посока на г-н Бакалов (б.р., министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов), не виждаме действия на г-н Христо Иванов (б.р., правосъдният министър). Те трябва да координират, те трябва да извършат, да подготвят регионални щабове, ако трябва…така да се изразя, или просто съвещание, съвещателни координационни центрове, които да реагират максимално бързо, защото имаше много случаи, при които ние подавахме сигнали за купуване на гласове, а нямаше реакция. Просто полицаят вдига рамене и казва: „Трябва да получа от началника разпореждане“. И му казвам: “ Ето, този в двора раздава пари в момента“. Той казва, обажда се по джи ес ема и получава отговор, че не трябва да се намесва.