Силно земетресение бе регистрирано край бреговете на Гърция в Йонийско море, предадоха световните агенции.
Според американския Геофизичен институт трусът е бил усетен най-силно на популярния за туристите остров Закинтос (Занте), предаде Асошиейтед прес. Магнитудът, според института, е 6,8. Епицентърът е бил на 35,9 километра югозападно от Литакия в южната част на Закинтос, на дълбочина 16-16,5 километра. Трусът е бил регистриран в 22,55 ч. по Гринуич в четвъртък. Първоначално американският институт определи магнитуд 7, после обаче го понижи първо на 6,9, а накрая на 6,8, уточнява Ройтерс.

Европейско-средиземноморският сеизмологичен център пък оценява магнитуда на труса като 6,6, предаде ТАСС.
Спрямо столицата Атина епицентърът е бил на 287 километра западно. Според Европейско-средиземноморския център дълбочината е била 10 километра. 

Спрямо Патра и полуостров Пелопонес епицентърът е бил на 133,5 километра югозападно, допълва Ройтерс.

Последвал е вторичен трус с магнитуд 5,2, предаде Ройтерс.

Остров Закинтос.

Трусът с магнитуд 6,8 станал в Йонийско море край бреговете на гръцкия остров Закинтос (известен и като Занте), е причинил основно щети на острова, предаде Франс прес.
Пострадала е електрическата мрежа в град Занте, който е главен град на острова. Трусът е нанесъл щети и на пътната мрежа на острова, причинявайки свлачища. Къщи не са пострадали, според първите информации, съобщава за Франс пред представител на пресслужбата на гръцките пожарникари.
Трусът е предизвикал щети и в Пиргос, град в Западен Пелопонес, намиращ се срещу Закинтос. Там е паднала ограда на църква и от рухването е пострадала кола, но няма жертви.
Кула от византийската епоха, датираща от 12-и век и намираща се малък остров до Закинтос е понесла сериозни щети, посочват местни медии.
По сведение на в. "Катимерини" частично се е срутил построения през 13-и век манастир Преображение Господне на остров Строфадия, предаде ТАСС. Единственият живеещ в манастира отшелник не е пострадал.
Според последни данни на гръцката Обсерватория трусът е бил на дълбочина 5 километра, като епицентърът е бил на 287 километра западно от Атина и на 44 километра в морето край Закинтос, предаде Франс прес. Според американския Геофизичен институт трусът е бил на дълбочина 16,6 километра.
Няма сериозни щети от земетресението. Няма и съобщения за ранени. Техниците работят по възстановяване на тока на Закинтос, отбелязва Асошиейтед прес.
Основното пристанище на острова е понесло щети, но продължава работа, каза говорителят на Агенцията за гражданска защита Спирос Георгиу.

Заплаха за цунами в Средиземно море бе обявена тази нощ след силното земетресение с магнитуд 6,8 край бреговете на Гърция. Това съобщи Европейско-средиземноморския сеизмологичен център, предаде ТАСС.

"Регистрирани са изменения на равнището на водата в морето, потвърждава се заплаха от цунами" се казва в съобщение на центъра в Туитър.

Височината на вълната към настоящия момент е от 20 сантиметра, но с приближаването към брега може рязко да се увеличи. Специалистите от центъра предупреждават хората да напуснат крайбрежните райони и плажове.
Трусът е бил усетен в цяла Гърция и хората излязоха по улиците. Според Европейско-средиземноморския сеизмологичен център трусът е бил усетен в още осем страни - Албания, Италия, Македония, Турция, Либия, Босна и Херцеговина, България и Малта.
Гърция, и по-специално западната и южната части на Пелопонес, се намират върху големи разломни линии. В страната редовно стават трусове, които рядко причиняват жертви, отбелязва Франс прес.
През юли 2017 г. обаче трус с магнитуд 6,7 отне живота на двама души на туристическия остров Кос в Егейско море. Трусът нанесе тогава и големи щети.
През септември 1986 г. трус с магнитуд 6,2 в Каламата уби 20 души. Много къщи рухнаха тогава.