Премиерът на Холандия Марк Рюте, който е на посещение в Канада, категорично призова да не се пуши канабис, въпреки че неговата страна е известна като елдорадото на канабиса в Европа, предаде Франс прес.

Канада легализира на 17 октомври производството, търговията и консумацията на тази лека дрога. В Холандия притежаването, консумацията и продажбата на дребно на по-малко от пет грама канабис се толерира в специални заведения от 1976 г. и страната е предпочитана дестинация за почитателите на канабиса.

Помолен да коментира легализирането на канабиса в Канада, Рюте разказа пред ученици от гимназия в Отава историята на свой близък човек, при който прекалената употреба на канабис, е имала сериозни последици върху менталното му здраве.

"Марихуаната днес е много по-силна отпреди и е вредна за здравето, преди всичко за младите", каза Рюте.

"Най-добрата политика, която човек може да си наложи по отношение на дрогата, е да я избягва първия път. Това може и да изглежда консервативно, но аз ви съветвам: Не опитвайте изобщо!", каза Рюте пред гимназистите, с които се срещна заедно с колегата си Джъстин Трюдо.

"И ако вие все пак опитате, направете така, че да не минавате от канабиса на друга дрога", каза той и подчерта, че най-важното е хората да не минават от марихуаната на твърда дрога, като кокаина или хероина.

БТА