Ирландската певица Шинейд О’Конър обяви, че сменя религията си и вече е мюсюлманка. Новото ѝ име е Шухада Давит.

За промяната в живота си тя съобщи в Туитър:

„Тои пост е, за да обявя, че се гордея с това, че вече съм мюсюлманка. Това е естественият изход от всяко интелигентно теологическо пътуване. Всички свещени книги водят до исляма, което прави всички други свещени книги излишни“.

Новото ѝ име Шахуда на арабски означава „мъченици“ и се изписва с апостроф накрая. Миналата година тя промени името си на Магда Давит – име, което според нея е „освободено от родителско проклятие“.

Изпълнителката на „Nothing Compares 2 U“ е сменила профилната си снимка с надписа „Носи хиджаб, просто го направи“ до логото на „Найки“.

Постът ѝ с новината не бе особено изненадващ, тъй като неотдавна музикантката качи свое видео, в което е забрадена и пее ислямска молитва. Тогава 51-годишната О’Конър написа, че е „много, много щастлива“ и се извини за грешното произнасяне на някои арабски думи по време на молитвата.

Смяната на религията ѝ получи много критики и анти-мюслмански забележки, но новината бе добре посрещната от ислямската общност в социалната мрежа.

„Салаам (поздрав, означава „мир“ – бел. ред.) и продължавай с добрата работа – пише потребител. – Сега имаш 1,7 млн. братя и сестри.“

„Благодаря много на всички мои мюсюлмански братя и сестри, които бяха толкова мили и ме приеха в уммата (ислямското общество) днес на тази страница – отговори ирландката в четвъртък. – Не можете да си представите колко много означава вашата нежност за мен.“

През 1992 г. О’Конър скъса снимка на папа Йоан Павел II по време на свое гостуване в американско телевизионно шоу. По-късно в интервю за „Тайм“ тя обясни, че го е направила, за да протестира срещу тормоза над деца в католическата църква. Седем години по-късно тя бе ръкоположена за свещеник от епископ в Лурд, Франция. Тогава приема името майка Бернадет Мери, но Католическата църква бързо отменя ръкополагането ѝ, наричайки го „странно и абсурдно“.

Странната ѝ връзка с църковното общество продължава – през 2011 г. във вестник „Sunday Independent“ излиза нейна статия, където тя остро критикува католическата църква за разразил се скандал със сексуален тормоз. В текста тя определи Ватикана като „гнездо на дяволи“ и призова за създаването на „алтернативна църква“, тъй като в тази „Христос бива убит от лъжци“.

О’Конър има и тежка история с наркотиците – през 2015-а тя сама споделя, че предозира, но обяснява това с напрежението покрай съдебното дело за четирите си деца, когато се развежда със съпруга си, ирландския музикант Донал Лъни. През 2016 г. изчезва в Чикаго, но полицията я намира на следващия ден. Миналата година певицата сподели, че има ментално разстройство, заради което семейството ѝ ѝ обърнало гръб.

„Хората, които страдат от ментални болести са най-уязвимите хора на Земята – каза във видео ирландката. – Трябва да се грижите за нас, ние не сме като всички.“

Площад Славейков