„Здравите сили“ решиха да реанимират един малко позабравен въпрос – този с учебника по биология за 9 клас, в чието съдържание някои виждат „джендър пропаганда“.

 Учебникът стана обект на питане от депутатката Елена Аксиева от "Воля" на Веселин Марешки в рамките на петъчния парламентарен контрол. Вместо да получи подкрепа от просветния министър Красимир Вълчев, който се обяви против ратифицирането на Истанбулската конвенция, Аксиева, както и всички, на които им се привижда подобен род пропаганда, бяха деликатно порицани – да не използват за политически цели тази тема, колкото и благодатна за партиен PR да е тя.

По Марешки

Обектът на атаката е учебникът на издателство „Анубис“ – по Биология и здравни образование. Възмутата на хората на Марешки, който апропо вчера от парламентарната трибуна подгря днешното питане, като също говори за учебника, е следният текст:

„Настъпва социална и полова зрялост. Окончателно формиране на сексуалната идентичност – хетеросексуалност или хомосексуалност.“

„Твърдението, че сексуалната идентичност се формира в зряла възраст, т. е. че полът е социална роля, а не биологично определен факт е смисловото ядро на джендър идеологията“, смята Аксиева и пита министъра дали предвижда да изтегли учебника от пазара и кой го е одобрил.

Депутатката напомни на Вълчев как е гласувал срещу Истанбулската конвенция и се позова на решението на българския Конституционен съд, според което конвенцията противоречи на конституцията. А оттам изведе и извода: значи горепосоченият текст в учебника е противоконституционен.

Учени, а не джендър идеолози

„Чрез образователната система трябва да възпитаме децата на знания и ценности. Като министър и като родител не смятам, че джендър идеологията трябва да бъде проповядвана в училище. Уверявам ви, че ако има такова нещо, ще изтегля.

Не виждам обаче в текста джендър идеология, консултирах се със специалисти и те не видяха. Авторите са уважавани учени, а не джендър идеолози“, започна образователният министър отговора си.

И допълни с ирония:

„Няма никаква опасност човек, на когото не му се привиждат джендър идеологии, да бъде индоктриниран. Нали не очаквате да не кажем на 16-годишни деца какво е хомосексуализъм.“

„Съзнавам, че е политически привлекателно като тема, но рискуваме антиджендър говоренето да прерасне в цензура и дискриминация“, отсече Вълчев.

И доразясни, че за учебника не са отпускани държавни средства, защото учебниците за 9 клас не се финансират от държавата. Има и комисия от над 3500 учители, които преглеждат учебниците, посочи още той.

Но специално заради Аксева даде заявка, че ще подложи текстовете на този учебник на нова нарочна комисия и ако тя потвърди опасенията на партия „Воля“, ще бъдат предприети съответните действия.

Преди няколко седмици темата с "джендърския" учебник по биология беше подета от сдружение БРОД, чийто председател е Александър Урумов. Той освен това е и държавен служител и политическо лице като директор на дирекция "Връзки с обществеността" на Министерството на отбраната. В качеството си на общественик и борец срещу "джендърството" обаче Урумов изпрати серия от въпроси до Вълчев и до просветното министерство с питане кога ще изтеглят учебника.