Еврокомисарката по правосъдието Вера Йоурова ще посети съвсем скоро Румъния специално, за да изрази притесненията от състоянието на правосъдието и прокуратурата там.

Това заяви днес самата Йоурова в Брюксел.

Тя ще посети северната ни съседка скоро след 13 ноември, когато ЕК трябва да разгледа докладите за напредъка ѝ по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП). (Тогава трябва да се гледа и докладът за България – б.р.)

ЕК неведнъж е изтъквала позицията си, че най-важно е съдебната система да бъде независима и да бъде в състояине да се бори с корупцията. Йоурова е убедена, че това, което се случва в Румъния сега, ще бъде отразено в доклада. Той ще бъде публикуван в срок до две седмици след тази дата.

Състоянието на съдебната система усложнява предстоящото румънско председателство на ЕС,  стана ясно от думите на Йоурова. Букурещ ще оглави Съвета на ЕС през първата половина на 2019 г.

„Ше дойда да разбера ситуацията, да я обсъдя с с партньорите и да им предам посланието, че ЕК е много притеснена. В ЕС очакват властите в Румъния да се справят с председателството, без да комбинират работата по него с вътрешните проблеми. Няма да крия, че за мен ситуацията в правосъдетои прокуратурата са усложняващият фактор, от който имам притеснения“, каза еврокомисарката.

На сесия в Страсбург тази седмица Европарламентът призова Румъния да спази препоръките на Венецианската комисия и да търси широко обществено съгласие при промяната на наказателното право, свързано с преследването на корупцията и организираната престъпност.

Управляващите социалдемократи направиха промени, които декриминализираха редица престъпления. Подозренията са, че така те искат да спасят висши политици от партията начело с нейния лидер Ливиу Драгня, който не можа да стане премиер поради издадена срещу него условна присъда.

Возени ли са унгарци на митинги с автобуси, купени с еврофондове?

Унгарски журналист помоли Йоурова за коментар на тези твърдения. Тя отговори, че не разполага с подробности за информацията, че тези дни някои общини в Унгария закарали хора на речта на премиера Виктор Орбан с автобуси, вероятно купени с пари от еврофондове. Според журналисти по возилата имало стикери, показващи, че са взети с европейски средства. Някои евроепутати поискаха разследване.

„Звучи странно пари на ЕС, да бъдат използвани, както се твърди, за политически цели, когато трябва да служат за най-добри инвестиции и за най-добри проекти, които да помогнат на хората. Но не знам подробности. Надявам се, че колегите, занимаващи се с еврофондове, следят това. И ако трябва, ще има реакция“, каза комисарката по правосъдието.