Жените в ЕС работят два месеца безплатно в годината, ако доходите им бъдат сравнени с тези на мъжете.

Това обяви днес в Брюксел еврокомисарката Вера Йоурова, която отговаря за равнопоставеността на половете.

Тя говори по повод днешния ден на равното заплащане в ЕС. С него се отбелязва моментът, в който жените символично престават да получават пари за труда си до края на работната година, за разлика от своите колеги мъже. Йоурова определи тази практика като несправедлива.

„Да се плаща на жените по-малко, отколкото на мъжете, е преди всичко несправедливо. За една и съща работа жените би трябвало да получават същата заплата. Това е и загуба за нашата икономика. Жените в ЕС съставляват над 60 на сто от завършилите висши учебни заведения. Логично това означава, че те би трябвало да имат по-добра работа и по-високо заплащане. Това е загуба на талант и инвестиции“, коментира еврокомисарката.

Според нея неравностойното заплащане отваря още една несправедливост. Ниските надници увеличават риска от бедност при жените и с течение на времето създават пенсионна пропаст от 36.6 на сто между двата пола в полза на мъжете. Това означава по-висок риск от бедност при по-възрастните жени.

Според Еврокомисията е наложително да се приеме законодателство, което да позволи повече баланс между професионалните и лични ангажименти. През миналата година един от всеки трима европейци не е могъл да вземе отпуск по семейни причини, а само четирима от десет мъже са взели родителски отпуск.