И прокуратурата е против т.нар. таен арест, който депутатите приеха тази седмица с изменения Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Става въпрос за новата норма, според която лице може да бъде задържано, а близките му да не бъдат уведомени за това 48 часа.

Текстът в НПК е предложен от Министерство на правосъдието със серия от изменения в Наказателния кодекс.

Той предизвика полемика още при представянето на проекта за промени в НК. Според него близките на задържано лице може да са в неизвестност за съдбата му в рамките на два дни. Заявката е това да става само когато „е налице неотложна необходимост да се предотврати настъпването на тежки неблагоприятни последици за живота, свободата или физическата неприкосновеност на лице или за да се предотврати ситуация, при която наказателното производство може да бъде сериозно възпрепятствано..."

„Трябва да се търси разумният баланс, при който да бъдат защитени интересите на бързото производство, но и да бъдат запазени човешките права“, коментира днес в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от „Фокус“.

По думите на Цацаров тези промени защитават интересите и на държавното обвинение, но не може да се постига бързо правосъдие с посегателство върху правата на обвиняемите и техните близки.

„Много внимателно трябва да се прецени доколко една подобна промяна наистина обслужва интересите на правосъдието, или представлява просто една декларирана промяна, а в крайна сметка поставя в едно много тежко положение близки на обвиняемите”, допълни главният прокурор.

Прокуратурата ще излезе с официално становище, след като промените бъдат обнародвани. По Закон дотогава държавното обвинение няма право на реакция.

До такова становище обаче може и да не се стигне, тъй като управляващите вече дадоха заявка, че спорният текст може да бъде ревизиран заради породилото се обществено недоволство.