Родена в последните идилични години на Царство България, заобичана като бягство от реалността във времето на тоталитарно мракобесие и некоронована, но абсолютна прима на родната сцена след промените, Лили Иванова е необичайна звезда на нашия попнебосклон. С песен тя преживява възходите и паденията на лидери и различни държавни управления – и днес все още е на сцената. Социализмът падна, Лили Иванова – не. Тя продължава да бъде всенародна любимка на публиката и в новата пазарна обстановка. И така вече може би над 60 сезона… Колко точно – това е част от личната ѝ митология.

Защо беше необходимо това историческо въведение? Заради още една легенда, родила се на концерт на Лили в НДК. Оказа се, дори Тодор Живков е композирал музика за нея! Това, разбира се, е шега – повод за която даде самата певица. След всяка песен тя обикновено представя своите автори – и в петък вечерта, след като изпълни хита „Невероятно“, Лили Иванова обяви:

„Текст: Волен Николаев, музика: Тодор Живков…“.

Публиката се засмя, засмя се и Лили, поправи се: „Тодор Филков“, и обясни, че и тя самата е останала изненадана какво точно е казала:

„Ах, Тоше, извинявай! Това дори не съм го мислила…“.

Петъкът бе втората вечер от трисерийния концерт на певицата в зала 1 на НДК. Малцина биха дръзнали да направят онова, което тя направи тази седмица: – дори само един концерт, при това рецитал, е голямо натоварване на инструмент като човешкия глас. Но Лили го направи в три последователни дни!

В зала 1 прозвучаха много от новите ѝ песни, както и три, които изпълнява за първи път. Всички те – и новите, и старите – са с аранжиментите на Ангел Дюлгеров. Впечатляващо всеки път е отношението, която Лили демонстрира пред публиката, представяйки не само авторите на своите песни, но и музикантите от своя бенд. Защото дори за най-големите на сцената изключително важен компонент е всеки участник в този спектакъл. Някои пропускат да отбележат този факт, за да не бъде засенчен блясъкът им – но при Лили такава опасност не съществува, и тя винаги изтъква колко цени всеки от тях. Да ги аплодираме и тук: Ангел Дюлгеров (китара, цигулка), Огнян Енев (пиано, тромпет, саксофон), Орлин Цвтанов (цигулка), Веселин Веселинов – Еко (контрабас), Росен Ватев (ударни) и беквокалистките „LaTIDa“.

От най-големите си хитове Лили Иванова не изпя много – но те представляваха кулминациите в сюжета на концерта, най-вълнуващата от които бе финалът със „Свири, щурче!“. Музиката е на Найден Андреев, текстът на Дамян Дамянов. И от тези три щурчета, създали песента през 1982-а, единствено Лили продължава да пее.

Всеки изпълнител у нас мечтае за публиката на Лили Иванова. Пълно беше и на втория балкон, дори в оркестрината хората бяха толкова нагъсто, че се минаваше трудно.

След толкова години на сцената, днес Лили получава аплодисменти не за някоя конкретна песен, а каквото и да изпее, аплаузът е за цялостно творчество. И не само за присъствието ѝ в музиката, но и като личност, която върви по свой собствен път през живота, без помощта на ничие покровителство, нито на силните на деня, нито на силата на мъжа. Жена, която цени свободата си и знае цената си. И никога не забравя да каже онова, което чухме в петък вечерта:

„Да знаете нещо от мен, Лили Иванова ви го казва: без вас нищо не става, никакви концерти, нищо. Вие сте в главната роля“.

Това, може би, е нейната тайна. И никога не я е крила.

Площад Славейков