Саудитска Арабия отхвърли днес искането на Турция да й предаде 18 свои граждани, обвинени за убийството на журналиста Джамал Хашоги в началото на този месец в саудитското консулство в Истанбул, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това е станало на фона на предупрежденията на Съединените щати към Саудитска Арабия, че кризата дестабилизира Близкия изток.

"По въпроса за екстрадицията, тези лица са саудитски граждани. Те са задържани в Саудитска Арабия, разследването е водено в Саудитска Арабия и те ще бъдат съдени в Саудитска Арабия", каза саудитският министър на външните работи Адел ал Джубейр на конференция за сигурността в Манама, столицата на Бахрейн.

Джубейр увери, че Саудитска Арабия и другите сунитски монархии от района на Персийския залив играят ключова роля за поддържане на стабилността в Близкия изток, като се борят срещу зловредното влияние на шиитски Иран, предаде Ройтерс.

"Сега имаме две визии за Близкия изток. Едната е (саудитската) визия на светлината... Другата е иранската на мрака, която се стреми да разпространи сектантството в целия регион", каза Джубейр.

"Историята ни учи, че светлината винаги побеждава мрака... Въпросът е как да ги победим", заяви още той.

Саудитска Арабия е крайъгълен камък на подкрепяния от САЩ регионален блок срещу засилващото се иранско влияние в Близкия изток. Убийството на саудитския журналист дисидент Хашоги в консулството на кралството в Истанбул обаче предизвика глобално недоволство и обтегна отношенията между Рияд и Запада, отбелязва Ройтерс.