Кубрат Пулев записа може би най-впечатляващата си победа като професионалист - 3:0 съдийски гласа над Хюи Фюри в пълната зала "Арена Армеец" на галавечер на професионалния бокс.

Кобрата изигра силен мач с отлична тактика и физика. Той пласира повече и по-тежки удари в главата на своя съперник. И отново е официален претендент на IBF за световната титла, която е притежание на Антъни Джошуа. Беше разклатен един-два пъти, но като цяло доминираше срещу доста неудобен и нестандартен съперник, който смело тръгваше в атака.

Не е без значение фактът, че Пулев не бе излизал на ринга от година и половина - заради контузия.

Това бе най-голямото и мащабно събитие в професионалния бокс, организирано някога в България.

Кобрата не е имал толкова сериозен съпернек от есента на 2014 г., когато загуби с нокаут от Владимир Кличко. Събитието започна в 19:30 часа и приключи след полунощ сред 12 зрелищни рунда между Пулев и Фюри. Имаше общо десет мача.

 
По-долу можете да видите развоя на мача рунд по рунд.

В началото на вечерта бяха наградени величия на българския бокс - от министъра на спорта Красен Кралев (на снимката долу с Детелин Далаклиев).

Грозни сцени имаше след мача Спас Генов (долу) - Леван Шоня (Грузия). Ръката на българина бе вдигната със съдийско решение, а това вбеси и извади от релси неговия съперник. Той тръгна на саморазправа още преди това и дори удари няколко пъти собствения си треньор, който опитваше да го озапти.

Шоня започна да буйства още с финалния гонг. Според информация в залата, Шоня се е вбесил първо от това, че двубоят е продължил само пет рунда, вместо предварително договорените 10. Той твърдял, че не е разбрал за промяната.

След това младият търновец Здравко Попов победи по точки с 3:0 гласа италианеца Джузепе Лаури. Цяло чудо е, че Лаури се задържа на краката си до края на срещата. Той претърпя нокдаун и няколко пъти беше сериозно разклатен от Попов.

Последва наказателна акция от страна на Тервел Пулев срещу италианеца Леонардо Бруцезе за европейската титла в полусредна категория. Не се сбъднаха очакванията, че роденият в Аржентина опонент ще е сериозно предизвикателство пред Тервел. 

И той се оказа много слаб (както досегашните), два пъти беше свален в първия рунд и вече нокаутиран в началото на втория.

Това беше първи мач на Тервел Пулев без досегашния му треньор Борислав Бояджиев. В ъгъла на Пулев стоеше опитният Михаил Таков, бивш треньор и на двамата братя Пулеви.

В последния подгряващ мач на галата Йосиф Панов-Пепелянката надви по точки с 3:0 Стилиян Костов-Убиеца. И този двубой бе очакван с голям интерес заради размяна на реплики между двамата.

Последва мачът на Кобрата с Хюи Фюри. Британецът излезе на ринга с ирландска мелодия, а Пулев - с традиционната родопска на гайдари и "Претури се планината". Преди това няколко изпълнители изпяха "Моя страна, моя България" на сцена в залата.

В този момент залата вече бе почти пълна и доста наелектризирана.

Вижте развоя на мача рунд по рунд:

I рунд

Рундът започна по-добре за Фюри, но постепенно Пулев влезе в добър ритъм и пласира силен ляв прав в главата на своя съперник. Както и дясно кроше с гонга. Мачът започна обещаващо.

II рунд

Фюри продължаваше да навежда главата си. Време бе да получи предупреждение, но това не стана. "Арена Армеец" ехтеше с "Българи, юнаци". Ляв прав в главата на Фюри. И аркада над лявото око на британеца. Той получи медицинска помощ. Срещата продължава, но Хюи беше в беда - отрано.

III рунд

Фюри се впусна в бесни атаки в началото на рунда. Явно беше решил да тръгне "ва банк". Пулев отвърна с контри. Най-зрелищният рунд от началото на двубоя, двамата размениха доста удари. Рунд за Фюри.

Приятелката на Кубрат Пулев - Андреа.

IV рунд

Ляв прав и ляво кроше разклатиха Фюри! И ъперкът, срещнал отново наведената му глава. Ирландецът отвърна. Срещата наистина вървеше зрелищно. Рундът бе за Пулев, който до момента водеше боя много добре. Фюри е доста смел, но рядко преценявше атаките си удачно от гледна точка крайния ефект.

V рунд

Пулев започна да настъпва методично в края на частта. Той притисна противника си в един от ъглите и пласира добри удари в главата му. Фюри хитруваше, като търсеше клинчове и се обръщаше с гръб. Техниката му е нестандартна и опасна за отсрещната страна, но не докрай изчистена.

VI рунд

Добри леви удари - прави и крошета, в актива на българина. Той традиционно е по-добър в края на рунда, което показва, че наистина е подготвен отлично - нещо, за което уверяваше в седмиците преди мача. Фюри започва всеки рунд добре, но след това "увяхва". 

VII рунд

Идентичен развой на рунда. Пулев имаше ясен план как да спечели този мач и го следваше добре до момента. Отличен Кубрат, Фюри не успя да направи нищо в тези три минути.

VIII рунд

Дясно кроше на британеца, което разтърси Кобрата за първи път от началото на срещата. Хюи опита да продължи канонадата си, но чест прави на Кубрат, че се измъкна. В края на рунда той отвърна. И за първи път след гонга двамата сблъскаха главите си, а до момента демонстрираха феърплей. Все пак рунд за Фюри.

IX рунд

Кобрата този път започна рунда вихрено и пласира чисти удари в главата на съперника си. Фюри не се даде, но като цяло загуби и този рунд. В края гонгът отново спаси по-малкият братовчед на бившия световен шампион Тайсън Фюри. Той някак се задържа на краката си след поредица от тежки удари, които понесе.

X рунд

Нокаутът "се печеше". Отличен Кубрат доминираше по време на целия рунд. Фюри бе все по-бавен и хаотичен, опитите му бяха "разхвърляни", докато Пулев продължаваше да е тактически и физически отличен. Е, почти.

XI рунд

Отново лявата ръка на Кобрата тормозеше Фюри, а за разнообразие и поразяващо дясно кроше. Българинът видимо опитваше да приключи мача по-рано. Това не стана, но той прибави още един рунд на сметката си.

XII рунд

Фюри направи последни опити за нокаут, както и Кубрат. Край на един атрактивен сблъсък, изигран много добре от Пулев, който явно ще спечели. Това е може би най-добрият му мач като професионалист.

Малко по-късно ръката му бе вдигната победоносно. Хубав край на паметна боксова вечер пред много публика в "Арена Армеец".