В световен мащаб богатството на милиардерите се е увеличило с $1.4 трилиона до 8.9 трилиона долара през 2017 г., което е най-големият му абсолютен ръст - 19%, подкрепен от високо ниво на създаване на предприемаческа стойност. Това показват данните от проучване на UBS и Pwc.

Шепа предприемачи, повечето от тях от САЩ, са променили света през последните няколко десетилетия. Милиардери са двигатели на близо 80% от 40 значими иновации през последните 40 години. Приблизително 70% от тях са свързани с технологиите, а 80% от компаниите зад тях са базирани в Северна и Южна Америка срещу 20 процента в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Общият брой на хората със състояние от $1 милиард и над $1 млрд. се е увеличил с 9% до 2158 човека през 2017 година. Както и преди, те са най-много в САЩ - 585 човека със съвкупно състояние от $3.1 трилиона (12% ръст за година). Но държавата, в която с най-голяма бързина се появяват милиардери, е Китай - по двама на седмица. 

Китайският феномен

Китайските предприемачи са начело на икономическата трансформация на своята държава, но също така лидират и останалата част от Азия. В продължение на малко повече от 10 години, те създадоха едни от най-големите световни компании, повишиха жизнения стандарт и натрупаха безпрецедентно богатство.

Самата 2017 е изключителна година за Китай - появяват се по двама милиардери на седмица, а в Азия като цяло се "раждат" по трима милиардери седмично. Само за сравнение - през 2006 година имаше само 16 милиардери в страната, управлявана от Китайската комунистическа партия.

В Азия вече има повече хора със състояние от над 1 милиард, мнозинството от които са китайци. Ако тези темпове продължат, в рамките на три години азиатските милиардери ще бъдат и по-богати от тези в САЩ.

Четвъртата индустриална революция

199 предприемачи са станали милиардери за първи път през 2017 година, някои от тях са в авангарда на "Четвъртата индустриална революция". Те размиват границите между между материални, цифрови и биологични светове. 

По оценка на UBS и Pwc почти една трета (30%) от 199-те нови милиардери са натрупали богатството си чрез иновациите и разрушаване на старите бизнес модели, в области от "Четвъртата индустриална революция".

Но и останалите направиха същото, вдигайки темпото на бизнеса си в огромните пазари на Китай, Индия и Индонезия.

Шенжен* предизвиква Силициевата долина

Нова кохорта от китайски предприемачи е предизвикателство пред Силициевата долина, на фона на нарастващото напрежение в търговията и интелектуална собственост. Те развиват нови бизнес модели, възползват се бързо от възможности, движат се бързо между различни бизнес сектори.

Около 89 китайски предприемачи станаха милиардери за пръв път през 2017 г. - три пъти повече от 30-те в САЩ. (Но също така и голям брой китайци загубиха статута си на милиардери). Нещо повече, Китай произвежда 50 милиардери в периода 2016-2018 г., малко по-малко от 62-ата в Съединените щати. Насърчвани от бързия икономически растеж на страната им, китайците се оказват неспокойни новатори, но и разрушители.

 
*Шенжен (Шънджън) е известен като Силициевата долина на Китай. Намира се северно от Хонконг и разполага с второто по натовареност пристанище за контейнеровози в Китай след Шанхай.