НАТО срещу Русия – на това вече сме свикнали, когато става дума за военни маневри. Предишните години маневрите се концентрираха в района на Балтийско море. Тази година иде реч за Норвегия.

Има един малък коридор по суша между Полша и Литва – Suwalki Gap и точно той може да се окаже Ахилесовата пета за НАТО. Ако Русия отреже моста или дори само масивно да заплашва с подобен ход, то прибалтийските държави биха били изолирани.

Тазгодишното военно учение на съюзниците от НАТО “Trident Juncture 18” се провежда в Норвегия и северно от Полярния кръг.

Защо Норвегия? Това е ключът към регион с голямо стратегическо значение, където през последните години Русия инвестира огромни ресурси във въоръжението и модернизирането на бойна техника.

НАТО срещу Русия – битката на цифрите

Изхождайки от цифрите, тази година победителка е Русия. В Норвегия НАТО предлага 50 000 войници, 10 000 бойни машини, включително танкове, 250 самолета и 65 кораба.

При тазгодишните мащабни маневри “Восток-2018” Путин заложи на почти 300 000 войници, 36 000 танка и бойни машини, 1000 самолета и 80 кораба.

Учението в северните части на Норвегия касае следния въпрос: Кой контролира северните ледовити води? За Русия районът “Mare Nostrum” е “Hашето море”. От няколко години Москва придава на района особено значение. Русия има претенции за голяма част от морската шир. Стационирани са и обучени войскови части. Русия възстанови и модернизира стари, отдавна изоставени военни бази в Арктика. Към това трябва да се прибави жива сила и специална техника.

Особено бие на очи програмата за модернизиране на 3000 танка от тип Т-84. Двигателят на танка от съветски времена не трябва да отказва и при екстремно ниски температури. Към това трябва да се прибави въоръжаването на Северния флот и строежът на редица модерни ледоразбивачи.

Значението на Севера

По времето на студената война Северният полюс беше важен само поради една причина – междуконтиненталните ракети на суперсилите трябваше да поемат курс през полюса, за да достигнат до врага. Това трябваше да предотвратят радари и противоракетни установки и то от двете страни.

Днес богатият на суровини регион е от голямо икономическо значение. Топенето на ледовете прави възможно да се отвори път за кораби от Азия към Европа, който преминава над Сибир. Той е значително по-кратък в сравнение с южния около Африка, но пък преминава малко или повече през руски териториални води. Там мощният американски флот е блокиран. Единственият контролен пост на Запада в стратегически важния регион е Норвегия. Там сега отбранителният пакт симулира защитата на Норвегия срещу агресор.

Докато военните маневри на Москва се осъществяват от собствени бойни сили, то предизвикателството за НАТО е да концентрира военни части от различни държави, на място да установи комуникации между тях и така да станат възможни координирани акции.

За пръв път от 27 години северно от Полярния кръг отново оперира и самолетоносач на американския флот.

Студ и бури са големи предизвикателства за всички кораби. Но за  самолетоносачи в световен мащаб районът е най-трудният и най-неподходящият.

Отдавна планирани бойни игри на НАТО

Остава открит въпросът каква работа вършат подобни военни учения. Всяко учение симулира врага само в предварително определени граници. Днес обаче се прибавя още един проблем. Чрез скъпото учение няма да се подобрят лошата боеготовност и положението със снабдяването на западните армии. 50 000 мъже под пагон звучи впечатляващо, но най-голямата държава членка на НАТО в Европа Германия изпраща едва 8000 войници. Ако в немските казарми им липсва оборудване, предоставят им го други бойни единици с цената на лишения. Ако липсва топло облекло, се правят нови заявки. С голямо усърдие и дълга подготовка 8000 войници поемат към полесражението. Това няма нищо общо със случай на действителна мащабна война. Ако някой би нападнал Норвегия, то той няма да го съобщи година по-рано, за да може НАТО да набави топли чорапи.