Представете си, че се возите в самолет и вместо малките кръгли прозорчета той е напълно прозрачен и можете да виждате заобикалящото ви небе и да имате неограничена гледка накъдето си поискате?

Нова технология може да помогне не само за олекотяване на въздухоплавателните съдове, но и да създаде илюзията, че нямат прозорци, пише в. "Файненшъл таймс".

В Центъра за иновации в Седжфилд, Североизточна Англия, разработват технологии на базата на "печатна електроника", които могат да махнат прозорците на самолетите. Чрез използване на електропроводими мастила печатната електроника може да вдъхне живот на предмети от опаковки на парфюми до кутии за мляко. При нея в хартия и пластмаса се вграждат електронни компоненти, като това става при сравнително ниски разходи.

Например, при използването ѝ в опаковка за лекарства тя може да сигнализира на пациентите, кога е време да си пият хапчетата.

Но използването ѝ в авиационната индустрия е обект на най-голямо внимание. Най-малкото, защото чрез премахването на истинските прозорци и дисплеи самолетът ще стане по-лек, а така ще се пести и гориво.

Самолетите без прозорци не са нещо ново - товарните и военните са такива, но гражданската авиация не е много доволна от идеята, защото смята, че пътниците няма да я харесат, защото на хора със страх от височината може да им прилошава от обгръщащата ги гледка.

И все пак една новосъздадена компания - Spike Aerospace, смята да махне почти всички прозорци за сметка на интерактивни дисплеи във своя свръхзвуков джет Spike S-512, който се очаква да излезе на пазара през 2018 г.