Преди една година Карлес Пучдемон заплаши да наруши единството на Испания, обявявайки независимост на автономната област Каталуния. Днес бившият регионален премиер се опита да обедини всички сепаратисти, за да постигне мечтата си за независима Каталуния, информира Франс прес.

Мнозина от неговите някогашни съюзници, някои от които са в затвора, не са склонни да влязат в неговата нова партия "Крида" ("Призив"), чийто учредителен конгрес се проведе снощи в Манреса, на 60 километра северно от Барселона.

Няма нищо случайно нито в датата, нито в мястото. Манреса се намира на едва 6 километра от затвора Ледонерс, където сепаратистки лидери очакват да бъдат съдени заради бунта си. А датата 27 октомври е точно една година, след като каталунският премиер обяви независима република Каталуния. В отговор на неговите действия централното правителство, тогава начело с консерватора Мариано Рахой, отмени автономията на този богат регион с със 7,5 милиона жители и уволни правителството на Пучдемон.

И докато последователите на Карлес Пучдемон слушаха речта му на голям екран, най-радикално настроените сепаратисти от Комитетите за защита на републиката демонстрираха по улиците на Барселона пред централата на регионалното правителство, ръководено от поддръжника на линията на Пучдемон, Ким Тора, за да го упрекнат, че е прекалено предпазлив.

Новата партия, която е подкрепяна от Ким Тора, вече има 50 000 симпатизанти, според инициаторите й. Тя цели да събере привържениците на идеята за независимост, които сега са разделени в три парламентарни групи.

Пучдемон направи изявление днес в Белгия, където живее в изгнание заради издадената от Испания заповед за арест по обвинения в бунт.