Двама от най-приближените хора на сваления украински президент Виктор Янукович са си купили апартаменти в курорта "Свети Влас". Самият Янукович обаче е в Русия.

Това съобщи за Клуб Z руският политик Олег Митвол. Той е лидер на извънпарламентарната партия "Алианс на зелените-Народна партия". В миналото е бил управител на Северния административен окръг на Москва и зам.-шеф на Росприроднадзор - федералната служба за контрол на използването на природата.

Митвол бе потърсен, след като радио "Русская служба новостей" (РСН) разпространи негово изказване от 25 август. В него той твърди, че и Янукович е в България заедно с бившия председател на украинския Върховен съд и някогашния министър на търговията.

"Казах само за приближените му, но не и за Янукович. От РСН неправилно са разбрали думите ми. Янукович е в Русия. Той няма къде другаде да бъде, защото всяка страна ще го арестува", каза за  Клуб Z Олег Митвол.

Прибллижените на експрезидента си купили апартаменти в един от комплексите в курорта "Свети Влас", допълни руският политик. Самият той бил там наскоро за двуседмична почивка. В "Свети Влас" Митвол срещнал руски приятели и те му разказали за пристигаето на хората на Янукович. Дори му ги показали отдалече как се къпят в басейн.

Митвол обаче не можа да си спомни името на комплекса. Той не си спомни и имената на приближените на Янукович. Проверка на Клуб Z установи, че министър на икономическото развитие и търговията на Украйна в периода 23 март-24 декември 2012 г. е бил не кой да е, а настоящият президент Петро Порошенко.

"Разбира се, че нямам предвид него", каза Митвол.

Порошенко е наследен на министерския пост от Игор Прасолов. Той отговаря за ресора от 24 декември 2012 г. до 27 февруари 2014 г. "Може и да е той. Май че така звучеше името му, ама не мога да бъда съвсем сигурен", каза Олег Митвол.

Руският политик не се сети и как се казва бившият шеф на Върховния съд. Ако става дума за последния човек, заемал този пост при управлението на Виктор Янукович, това е Пьотр Пилипчук. Митвол обаче не можа да потвърди дали става дума за него.

 Лидерът на "Алианс на зелените-Народна партия" твърди още, че двамата приближени на Янукович съвсем скоро ще поискат разрешение за постоянно пребиваване в България. А след години могат да поискат и гражданство.