Кабинетът одобри Закона за държавния бюджет и бюджетите за НЗОК и Държавното обществено осигуряване на извънредното си заседание днес. Това съобщи финансовият министър Владими Горанов в Министерски съвет след заседанието. В понеделник консолидираната фискална програма отива в Народното събрание.

Горанов отбеляза, че приоритетите продължават да са инвестициите в образованието и човешките ресурси, както е обещано още в предизборната кампания. Спазва се и планът за плавно увеличаване на разходите за отбрана, така че да достигнат 2024 г. до 2% от БВП.

От догодина се предвижда минимален дефицит - едва 0,5% от БВП, каза още министърът.

"Добрият цикъл на икономиката позволява един доста по-голям бюджет, както по отношение на приходите, така и по отношение на разходите", коментира Горанов.

В момента България е сред държавите с най-нисък дълг, като очакванията са нивото на държавния дълг в края на 2021 г. да бъде под 17 процента. Прогнозите са БВП да нарасне следващата година на 3,7 процента и малко по-нисък - 3,5 процента, за периода до 2021 г.

Бюджетът на Държавното обществено осигуряване включва по-висок ръст на средния осигурителен доход, чрез увеличаване на размера на самоосигуряващите се лица, земеделците и тютюнопроизводителите. Това ще позволи 6,2% увеличение на пенсиите от 1 юли 2019 г. и вдигане на тавана от 910 лв. на 1200 лв.

Бюджетът на НЗОК за пръв път пък минава 5 милиарда лева, като нараства с над половин милион.

"От тези 547 млн. лв. ръстът на разходите в НЗОК е 490 млн. лв. По този начин през следващата година е осигурена устойчивост, стабилност и предвидимост в развитието на общественото здраве и здравното осигуряване", изтъкна ресорният министър Кирил Ананиев.

Правителството е одобрило и 10% увеличение на заплатите за всички служители, работещи за държавния апарат.