Целият футболен свят е в шок от трагичната смърт на собственика на "Лестър" Вичай Сриваданапраба, загинал вчера при катастрофата не неговия хеликоптер заедно с още четирима души край стадиона на "лисиците".

Починаха още двама шефове от ръководството на клуба, пилотът и неговата приятелка.

Вичай Сриваданапраба ще остане в историята на най-популярния спорт с шампионската титла на "Лестър" във Висшата лига през 2016 г. Това е най-сензационният първенец в историята на най-конкурентното и популярно клубно първенство.

Мачът на "Лестър" със "Саутхемптън" за Купата на лигата във вторник е отложен. Всички клубове от Висшата лига пращат съболезнователни телеграми на "лисиците", а също така ФИФА и УЕФА, кралското семейство на Великобритания, премиерът Тереза Мей. Някои предлагат помощ.

Играчите на "Лестър" са съкрушени, почти всички от тях написаха прощални думи за Вичай Сриваданапраба в социалните мрежи. Някои от тях бяха близки с него и го наричаха Шефа (The Boss). Азиатецът е присъствал на сватби на футболисти, като например на английския национал Джейми Варди. 

Стадионът, който носи името на една от фирмите на четвъртия по богатство тайландец - "Кинг Пауър", осъмна с хиляди цветя, писма, фланелки, сувенири... Поставен е огромен портрет на Вичай Сриваданапраба.

60-годишният бос е от китайски произход, той има съпруга и четири деца. Закупи "Лестър" за 39 милиона паунда през 2010 г., върна го в елита и през 2016-а го направи шампион. 

На този етап не е ясна причината за катастрофата. Ясно е само, че машината е излетяла от терена на "Кинг Пауър" и минути по-късно се е разбила на близък паркинг.

По-късно днес съпругата на милиардера Аймон, един от синовете му Аяват и дъщерята Ворамас посетиха мястото за поклонение на стадиона и поднесоха бели цветя. Там е един от популярните фенове на "Лестър" на Острова - певецът на групата "Касейбиън" Том Мейган.

 Съпругата Аймон (без очилата) и един от синовете на бизнесмена - Аяват (най-вдясно).

Футболисти - без значение от клубната им принадлежност изпращат съболезнования. Сред тях са Уейн Руни, Хуан Мата от "Манчестър Юнайтед", бивши играчи на "Лестър" като Риад Марез, гръцкият ПАОК...

Мачът "Тотнъм" - "Манчестър Сити" тази вечер от 22 часа на "Уембли" ще започне с минута мълчание. А светлините на стадиона ще бъдат в основния клубен цвят на "Лестър" - в синьо. 

Преди малко Организацията за разследване на въздушни инциденти на Великобритания (AAIB) обяви, че екип е намерил "черната кутия" на хеликоптера и предстои да разгледа информацията от нея.

Футболистите на "Лестър" отдават почит.

В късния следобед на стадиона да отдадат почит дойдоха и играчите на "Лестър". Те обиколиха мястото с цветята и постояха няколко минути. Някои, като например вратарят Каспер Шмейхел, не криеха сълзите си.