Атлантическият съвет на България (АСБ) публикува специална декларация, в която се критикува заличаването на профилите във фейсбук на Манол Глишев. Глишев е член на организацията.

Атлантиците определят това като политическа цензура, позната от времето на тоталитаризма. Според АСБ в България социалните мрежи често компенсират недостатъците в медийната среда. В декларацията се казва, че АСБ подкрепя всяка гражданска изява, която цели да защити България от все по-мощната руска хибридна агресия. Констатира се, че почти непрекъснато се блогират профилите на съпредседателя на АСБ Димитрин Вичев, на членовете на АСБ Георги Георгиев, Корнелий Савов, Теодор Спасов, Асен Генов, проф. Велислав Минеков и др.

Ето позицията на АСБ:

ПОЗИЦИЯ
на  Атлантическия съвет на България

относно ограничаване на свободата на словото
и използването на държавни институции за репресии върху на членове
на Атлантическия съвет на България

"Атлантическият съвет на България (АСБ) констатира сериозно нарастване на действия срещу  наши членове, които целят да ограничат тяхната свобода на изразяване.  С тревога наблюдаваме, документираме и анализираме по-конкретно действията на  държавни институции, чрез които се оказва натиск върху  български граждани, чието свободомислие е публично достояние.

АСБ преценява акта на едновременно заличаване на всички профили в социалната мрежа Фейсбук на поета и член на АСБ Манол Глишев, известен с острия си критичен език, като репресия. От същия характер е и заличаването на профилите на друг наш член  – адвокат Георги Георгиев, анализатор на факти и обстоятелства разкриващи монополното положение на руските компании "Лукойл" и "Газпром"  в България. Ние разглеждаме тези случаи като доказателство за  целенасочени и организирани репресивни действия срещу медийната свобода на членове на нашата организация и срещу свободата на изразяване в гражданското общество в България.

АСБ напомня, че в социалните мрежи гражданите имат право свободно да споделят и обменят мнения, коментари и позиции по въпроси, които ги вълнуват. Затова и всяко отнемане на това тяхно право е грубо посегателство върху свободата на словото в България. То цели да ограничи контактите им с широката гражданска общност в страната.

Заличаването на профили във  Фейсбук  е равносилно на познатата от времето на тоталитаризма политическа цензура, забрана на печатни издания,  радио и телевизионни предавания и репресии срещу борците за граждански права и свободи.

АСБ  приветства  новата политика на Фейсбук, която цели да ликвидира "езика на омразата" и дезинформацията, да утвърди ценностите на толерантността и уважаването на различното мнение. Но същевременно обръщаме внимание, че редица държави започнаха да оказват натиск върху социалните мрежи и тяхното съдържание.

В България социалните мрежи много често компенсират недостатъците на контролираната и манипулирана от политически и олигархични интереси "медийна среда". В тях звучат равноправно гласовете на всички граждани. Но когато те коментират политически въпроси свързани с управлението на страната, тяхно изразно средство не може да бъде само езоповският език.  Защото много от въпросите, които те коментират засягат реално, а не символно или метафорично, нашия живот.

АСБ  подкрепя всяка гражданска изява във "Фейсбук",  която цели да защити България от все по-мощната руска хибридна агресия.  За разгръщането на тази агресия, чрез системна дезинформация, редица медии у нас предоставят достатъчно широко пространство. Това предопределя и нова роля на общуването в социалните мрежи. Открива се ново пространство за противопоставяне на лъжата и дезинформацията, които  денонощно атакуват съзнанието на българските граждани.

България е на срамното 111-то място в света по медийна свобода. Една от причините е, че е допусната руската хибридна агресия в медийното пространство.  Но това логично води до използването на комуникацията в социалните мрежи като възможност за противопоставяне на тази агресия. Отнемането на това право на самозащита е равносилно на отнемане на свободата на изразяване и крие заплахи за националната сигурност на страната.

АСБ  определя блокирането и заличаването на профили във Фейсбук на лица заемащи критична позиция спрямо едни или други управленски решения, не като изолирани случаи, а като част от организирана и системно провеждана хибридна атака срещу наши членове и срещу организацията ни като цяло.

Ние констатираме честото и почти непрекъснато блокиране на профилите във Фейсбук на съпредседателя на АСБ Димитрин Вичев, на членовете на АСБ Георги Георгиев, Корнелий Савов, Теодор Спасов, Асен Генов, проф. Велислав Минеков и др.  Анализът ни показа, че те са "докладвани" по чисто формални поводи от организирани групи  от "безлики и безименни" лица, направлявани и вероятно финансирани, от партийни или олигархични задкулисни кръгове. Но не изключваме и тяхната свързаност с чужди специални служби, които  осъществяват хибридни мероприятия на територията на България.

На Запад,  благодарение на свободната преса, вече бяха осветени т.нар. "тролски фабрики",  откъдето оперират такива лица. От тях са осъществените кибератаки в САЩ по време на президентските избори през 2016 г. Констатирана е тяхната активност в предизборни периоди и в други страни членки на НАТО.

На международна конференция, организирана от  АСБ в края на месец септември, експрезидентът Росен Плевнелиев отговорно заяви, че кибератаката срещу България осъществена по време на референдума за електронното гласуване през есента на 2015 г. е била подготвена и извършена от руска хакерска групи  под контрола на руските специални служби.

АСБ подчертава, че предприетите атаки срещу наши колеги, както и срещу много други граждани с активна обществено-политическа позиция, са такива не заради проблеми с „езика”, а единствено заради техните принципни позиции в защита на демокрацията, свободата на словото и евроатлантическия път на България. Те са обект на атака, защото имат честта и достойнството ежедневно да се противопоставят на руската хибридна агресия.

АСБ прави извод, че у нас държавни институции използват репресивни методи за "сдържане" на граждани, които не споделят политическите позиции на овластени лица.

В началото на месец март членове на АСБ бяха обект на полицейски репресии във връзка с посещението в България на руския патриарх Кирил. Членът на Управителния съвет Олена Коцева, членовете Теодор Спасов и Калин Димитров, както и други активни граждани в социалните мрежи, бяха „профилактирани“ по домовете им от служители на МВР. Те бяха привиквани абсолютно незаконно в районните полицейски управления, за да дават обяснения за свои коментари във Фейсбук. Там са ги принуждавали да подписват предупредителни протоколи, че няма да коментират посещението и изявленията на руския патриарх.

На тези крещящи примери на полицейски произвол  Атлантическият съвет на България реагира с официална декларация:

„Сталинските методи нямат място в демократична България!“

Не спират и опитите на българската прокуратура да ползва отречени практики от времето на комунистическия режим. Тя открива досъдебни производства и фабрикува скалъпени обвинения срещу членове на АСБ. На такава репресия са подложени членовете на УС на АСБ Кирил Чуканов и ексминистър Трайчо Трайков, членовете на АСБ Манол Глишев и ексминистъра на външните работи Даниел Митов.  Репресивно е отношението и към ексминистъра на отбраната Николай Ненчев, който с управленските си действия и с гражданската си позиция защитава последователно българските национални интереси.

Последен пример за използване на държавни институции за оказване на натиск върху „неудобни” на властта личности са предприетите действия срещу председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Цел на репресиите е подронване на обществения авторитет на личности известни със своята непримирима гражданска позиция. Целта е да бъде   унижена личността и да се всее страх в обществото. А това са практики от арсенала на престъпния комунистически режим в България.

АСБ продължава да очаква информация за открити от МВР виновни лица  и за хода на  разследването по повод отправени заплахи срещу живота на членовете на Управителния съвет на АСБ Александър Йорданов и Методи Андреев.  На 14.11.2017 г.  ние излязохме с декларация по този въпрос:

„В България няма място за паравоенни формирования, заплахи за убийства и руска медийна агресия“

АСБ разполага с доказателства, че срещу членове на Атлантическия съвет, работещи като държавни служители, са провеждани вътрешно-ведомствени  разследвания, като те са заплашвани с дисциплинарни наказания, включително уволнение, за публично изразени техни лични позиции в български медии в подкрепа на целите на АСБ за достойно членство на България в НАТО и ЕС.

АСБ  протестира  срещу използването на български държавни институции за репресии срещу правата, свободите и доброто  име на гражданите.

АСБ  припомня, че многократно, чрез публични декларации и позиции, сме призовавали властите в страната да предприемат категорични и видими действия за пресичане на всички заплахи към български граждани, осъществявани от лица и организации с афиширана антибългарска, антиевропейска, антинатовска и респективно – прокремълска политика, както и за прекратяване на дейността им на територията на България.
До момента такива действия, дори и на декларативно равнище, отсъстват.

АСБ поема граждански ангажимент, във връзка с масовото блокиране и заличаване на профили в социалната мрежа Фейсбук, да направи необходимото, за да бъде информиран Държавният департамент на САЩ, затова, че компанията  Facebook, предоставя възможност за водене на руска хибридна война срещу България. Тази възможност ние сме анализирали още на 10.03.2018 г. в специална статия публикувана на официалния  ни сайт:

„ Защо Фейсбук попадна в ръцете на Русия“.

АСБ заявява за пореден път, че посегателството върху свободата на словото и използването на държавните институции за репресии срещу граждани и неправителствени организации, са недопустими  от Конституцията и законите на Република България.

АСБ призовава Европейската комисия, Европейския парламент, Главната квартира на НАТО и правителствата на съюзните държави,  да обърнат сериозно внимание върху опитите за възпрепятстване на гласността и свободата на словото в България,  както и на толерирането на руски хибридни атаки срещу страна членка на НАТО и ЕС.

АСБ алармира за пореден път,  че основни ценности на демокрацията и на евроатлантическия път на България са в опасност!"