Лошото време, което обхвана Италия от неделя, е отнело живота на най-малко 9 души, а много училища в цялата страна и днес останаха затворени, съобщи службата за гражданска защита, предаде Франс прес.
В североизточната област Венето, където положението е най-сложно, губернаторът обяви извънредно положение, предаде ТАСС.
Във Венеция нивото на водата се повиши до 156 см, доста над 130 см, смятани за критични.

Венеция под вода. Снимка Инстаграм

Освен петте жертви, идентифицирани през вчерашния ден, един човек е загинал във Венето от паднало дърво, както и пожарникар в Алто Адидже, Северна Италия, участвал в спасителни операции. Жена е загинала в дома си в резултат на свличане на земна маса и камъни в Трентино, също на север. Един мъж се смята за изчезнал в морето край Калабрия. Лодката му вчера е открита празна на крайбрежните скали, а във водата е забелязано тяло, но заради бурята още не е извадено.

Според италианските медии общо около 170 души - туристи и служители в хотели, са блокирани в прохода Стелвио, Северна Италия, на границата с Швейцария, на над 2700 метра надморска височина, заради обилните снеговалежи, натрупали метър и половина снежна покривка.
В североизточната област Фриули-Венеция Джулия 23 000 души са без електричество, а много пътища са непроходими, съобщиха местните власти.
От началото на тази вълна от лошо време италианските пожарникари са оказали помощ на нуждаещи се около 7000 пъти.


Поройните дъждове, придружени от ветрове, достигащи в някои региони до 180 км/ ч, станаха причина за спиране на движението. В Генуа летището ще бъде затворено до 13 ч. днес, тъй като пистите са покрити с отломки, довлечени от дъжда, вятъра и прилива. 
Училищата в града ще бъдат затворени през целия ден, както и в Рим и много други италиански общини, където няма да работят и детските градини.
Трафикът в Рим днес е силно затруднен, тъй като много паднали дървета още блокират улиците около центъра.

Над седемдесет на сто от площта на историческия център на Венеция бе залята вчера от вода, като приливната вълна достигна максимум от 156 см към 2,40 ч. местно време, предадоха ДПА и АП. 
Туристите бяха евакуирани от прочутия площад "Сан Марко", а движението на водните таксита беше временно спряно. В действие остана само транспортът до по-отдалечените острови. 
Венеция, която е построена на няколко острова, се справя с високата вода чрез издигането на платформи, за да могат хората да ходят. Частните лица и търговците обикновено укрепват входните врати на сградите, за да не прониква вода в приземните етажи. 
Кметът на Венеция Луиджи Бруняро каза, че по дъното на лагуната са издигнати множество прегради, които да предотвратяват наводненията. Осъществяването на проекта се проточи дълго и бе белязано от преразходи и корупционни скандали, отбелязаха агенциите. 
Прогнозите за днес бяха за вълна от 160 см над нулевата отправна точка при Пунта дела Салуте при южния вход на Канале гранде и площада "Сан Марко". Това би било най-голямото наводнение в крайбрежния град от 1979 г. насам. Най-мащабният потоп, залял града в съвременната епоха е бил през ноември 1966 г. - със 194 -сантиметрова вълна. Тогава и Флоренция е била опустошена от наводнение. 
Службите за гражданска защита са в непрестанна готовност в много части на Италия, където от дни има проливни дъждове и силни ветрове. 
В провинция Фрозиньоне, южно от Рим, двама души загинаха, след като прекършено дърво смаза автомобила им. В южната област Калабрия един човек изчезна безследно, след като вчера лодката му се удари в пристан. 
Железопътният и автомобилният трафик през прохода Бренер до Австрия е временно спрян вчера и днес. Участъци от шосето Милано-Болоня са под вода. Превантивно са затворени училищата в много области, сред които северните Лигурия и Венето, както и в части от Абруцо и столицата Рим. 
АП посочи, че проблемът с наводненията се утежнява поради занемарената поддръжка на речните корита в Италия.

БТА