Американската правителствена радиотелевизионна компания, излъчваща за чужбина, заяви, че ще накаже служителите си, отговорни за телевизионен материал за филантропа Джордж Сорос, които са нарушили професионалната етика и стандарти, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.


Агенцията за глобални медии на САЩ съобщи, че работилите по материала ще бъдат временно отстранени от работа, докато трае разследването за "евентуални нарушения", и могат да бъдат наказани, включително уволнени в зависимост от резултатите от разследването.


Материалът за Сорос е бил пуснат през май по испаноезичната радиотелевизионна мрежа "Марти", която излъчва за Куба. В него Сорос се описва като "еврейски мултимилионер", упражняващ влияние върху държавите чрез неправителствени организации и се цитира коментар на консервативната организация "Джудишъл уотч" ("Правен наблюдател"), че той подкопава демокрациите.
Неотдавна Сорос беше обвинен от десни коментатори и политици, без да представят доказателства, че е финансирал мигранти, тръгнали към САЩ от Централна Америка.