Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че въоръжените сили на страната му ще преследват всички терористични групировки в Сирия, на изток от река Ефрат. Президентът направи това изявление пред членове на своята парламентарна група "Партия на справедливостта и развитието" (ПСР).

"Ние няма да отстъпим, ще унищожим терористичните групировки на изток от р. Ефрат. Ще ги унищожим постепенно, може да влезем (на територията на Сирия - б.р.) без предупреждение", закани се Ердоган, цитиран от ТАСС.

По думите на президента "подготовката, плановете и програмите" на Турция във връзка с това са вече приключени.

"Всъщност през изминалите дни започнахме и фактическата си борба срещу терористичната организация", каза още Ердоган, цитиран от частната турска телевизия НТВ.

Президентът визира присъствието в района на изток от Ефрат в Сирия на сирийската кюрдска милиция "Сили за защита на народа" (СЗН), смятана от Анкара за разклонение на обявената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК). СЗН са водещата групировка в подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили, които контролират почти цялата територия на изток от Ефрат, съставляваща около една трета от територията на Сирия.



ПКК е призната за терористична организация от Турция, ЕС и САЩ. Групировката води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г., в която досега са загубили живота си близо 40 хиляди души.