Седем милиона лева си търси държавата от обявеното за издирване семейство Арабаджиеви. Този път не става въпрос пране на пари, данъчни измами и пр., заради което Маринела и Ветко Арабаджиеви бяха подведени под отговорност докато са във Франция и така и не се прибраха, а за нещо доста по-скромно и прозаично на фона натрупаното от тях през годините състояние. Липсващата на бюджета сума е от пречиствателната станция на курорта на Арабаджиеви "Елените", която обслужва и представяния като класен курорт Св. Влас. От шест години станцията няма лиценз, нито капацитет, вследствие на което екоинспекторите са установили превишаване на допустимите норми на замърсяване. В същото време Арабаджиеви са събирали такси от хотелиерите.

Това стана ясно днес по време на отчета на ръководството на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас за дейността й за изминалия летен сезон.

РИОСВ е изпратила сигнал до прокуратурата и до Националната агенция за приходите (НАП). Сигналът е за неизплатени над 7 милиона лева глоби, наложени на пречиствателната станция в "Елените". От 2012-а година съоръжението няма разрешително за ползване като воден обект, съобщи директорката на екоинспекцията Тонка Атанасова.

"Само тази година на Ветко Арабаджиев като собственик на пречиствателната станция на "Елените" е налоожена финансова санкция за близо 1, 796 млн. лева. Съоръжението пречиства отпадните води освен на хотелите във ваканционното селище и на голяма част от почивните бази в Свети Влас, а капацитетът му е недостатъчен", допълни тя.

"Високата санкция, която сме изчислили на "Елените", е във връзка с резултатите, които сме получили от контролните измервания, тъй като тази пречиствателна станция е без разрешително за заустване. Взетите проби показват превишение на емисонните норми".

Това обаче е само тазгодишната глоба за Арабаджиеви. До сезон 2018 те вече бяха натрупали глоби за пет милиона лева. "Тъй като наложените глоби за замърсяването и незаконното ползване на пречиствателната станция не са обжалвани и платени, ние, разбира се, сме ги дали на НАП и на прокуратурата", посочи шефката на РИОСВ.

Заради системния отказ на Арабаджиеви да платят глобите си и да инвестират в пречиствателната си станция се наложи държавата да премине към план Б - да построи собствена станция, която да обслужва Св. Влас.

Ветко Арабаджиев приватизира комплекса през 2002 г. чрез РМД "Елените инвест". В първите години той и официално бе част от управлението му, но впоследствие собствеността бе разпределена между офшорки.