Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев е бил обвинен като ръководител на организирана престъпна група за корупционни и други престъпления. Това потвърди пред бТВ адвокатът му Николай Кокинов.

От думите му стана ясно, че има още трима или четирима обвинени, като сред тях не е зам.-председателят Димитър Димитров. Вчера зам.-главният прокурор Иван Гешев заяви, че „се работи” с Димитров, но потвърди за арести от ръководството само на Харамлампиев и главния секретар на агенцията.

Вчера бяха задържани над 20 души, а адреси в три града бяха претърсени, като от държавното обвинение посочиха, че разследват търговия с удостоверения за български произход, издавани на чужденци без основание за това.

ВМРО се разграничи от Харалампиев, когото по-рано защити при скандал с негови лични снимки с тениска „Вермахт”. В „Тази сутрин” бившият депутат Велизар Енчев заяви, че структурата от години е свързана с партията на Красимир Каракачанов и изрази съмнения, че връзката може да се е пренесла и на равнище „корупционни схеми”.

До днес следобед прокуратурата все още не е казала колко души са обвинени и за какво.

 

Разплитането на схемата

 

 

През миналата пролет МВР и ДАНС анализират поредица от случаи с недействителни документи за доказване на произход, подадени от кандидати за българско гражданство с дебели криминални досиета, предаде БНТ.

Въпреки нарушенията Агенцията за българите в чужбина е издала удостоверения и документите на тези кандидати са стигнали до правосъдното министерство и Съвета по гражданство, съобщи телевизията.

Тя цитира министъра на правосъдието Цецка Цачева, че от май 2017 година до края на юни тази година ведомството й е предложило на вицепрезидента да откаже даване на гражданство в повече от 750 случая.

Разследващите са открили и  два хотела - в София и в Кюстендил - където в определени дни от месеца нощувките поскъпват с повече от 30 на сто. Причината е, че там пристигат организирано граждани от западнобалкански държави, Молдова и Украйна и попълват документи за доказване на български произход.

Посредници между тях и агенцията са специално сформирани местни общностни сдружения в различните държави и група българи, регистрирали фирма за преводи и легализация, предаде БНТ.

Според източници на телевизията схемата работи още от 2013 година. Разследване на БНТ през февруари 2017 година показа как организирано македонци и албанци попълваха документи за произход във фоайето на столичен хотел.

Телевизията припомни, че тогава 114 души от различни балкански държави занимаващи се с трафик на наркотици, сводничество, въоръжени грабежи и други престъпления са получили българско гражданство. Доклад на европейски служби за сигурност води до отнемане на натурализацията на тези лица.