„Начало на нова епоха – чиста и безопасна мобилност на поносими цени в Европа.“

Това е насловът на приетата днес Декларация от Грац. Тя бе одобрена в този австрийски град на среща на министрите на транспорта и околната среда от ЕС.

Декларацията включва пет приоритета, договорени от участниците. Еврокомисията, страните членки, регионалните и местните власти трябва да предприемат действия в следните насоки:

1. Чисти автомобили – бързо въвеждане на коли без вредни емисии и възможности за използване на декарбонизирано гориво. Предвижда се това да става включително чрез обществени поръчки, системи от инициативи и програми за подкрепа.

2. Стратегия за управление и планиране на устойчива мобилност. Включва възможно най-доброто използване на нови транспортни технологии и коли без вредни емисии, които трябва да бъдат съчетани с безопасни за климата услуги и логистика в сферата на мобилността.

3. Активна мобилност за насърчаване на здравето и устойчивостта. Един от начините е признаването на движението с използване на човешка енергия като карането на велосипед или вървенето пеша за равностоен начин на транспортиране и за неразривна част от интермодалната транспортна верига. (Интермодалният транспорт е метод на транспортиране на хора или стоки като се използват два или повече вида транспортни средства – б.р.)

4. Безопасна и инклузивна мобилност. Става дума за уязвими участници в движението като велосипедистите и пешеходците.

5. Мултимодалност и инфраструктура. (Мултимодалният транспорт не се отричава особено от интермодалния. При него обаче задължително става дума за превоз от една до друга държава – б.р.) Този приоритет предвижда насърчаването и финансирането на инициативи за общоевропейски вериги за интермодален транспорт без вредни емисии.

Приоритетите бяха представени в Грац от еврокомисаря по транспорта Виолета Булц. Декларацията приканва Еврокомисията да разработи стратегия въз основа на тези приоритети, като одобри приемливи пакети до 2021 г.