Иранска разузнавателна служба е обвинявана в подготовка за извършване на нападение срещу човек, намиращ се на територията на Дания, предаде Ройтерс, цитирайки началника на датските сили за сигурност Фин Борх Андерсен.

"Нападението е щяло да бъде насочено срещу датския клон на "Арабско движение за борба за освобождение на Ахваз", уточни Андерсен на пресконференция (Ахваз е арабското име на богатата на петрол иранска провинция Хузестан - бел. ред). "На 21 октомври служители на силите за сигурност са задържали норвежки гражданин от ирански произходМасираната полицейска операция в Източна Дания в края на миналия месец е била част от опитите на датските сили за сигурност да попречат на иранската операция", добави той.

На 22 октомври в Иран беше извършено терористично нападение, при което загинаха най-малко 25 души. След това Техеран привика датския посланик и обвини правителството, че дава подслон на членове на групата, която иранските власти смятат за отговорна за нападението.

Датският външен министър Андерс Самуелсен заяви в Туитър, че Копенхаген ще отговори на предполагаемия опит за нападение, предаде Ройтерс.

"Дания обсъжда по-нататъшни действия с други европейски страни", добави той.

Миналия ноември бе извършено покушение срещу водача на "Арабско движение за борба за освобождение на Ахваз" в Хага, Холандия.