Прочутият мафиотски бос в САЩ Джеймс "Уайти" Балгър, излежаващ доживотна присъда за множество убийства и други престъпления, е бил намерен безчувствен в килията си. След опити за реанимация 89-годишният затворник е бил обявен за мъртъв, съобщи затворническата администрация, цитирана от Ройтерс и ДПА. 
Според американски медии Балгър е починал в строго охраняван федерален затвор в щата Западна Вирджиния, където бил прехвърлен в понеделник. Не е известно защо е бил преместен. Не са оповестени и подробности за смъртта му. 
Тв канал WPRI, позовавайки се на източници от синдикат на надзиратели, твърди, че смъртта се разследва като убийство. Телевизията съобщи, че предната нощ в същия затвор е имало убийство, но не е сигурно, че жертвата е бил именно Балгър. 
След шумен процес Джеймс Балгър с прозвище "Белия" е осъден през 2013 г. за съучастие в 11 убийства, изнудване, пране на пари и притежание на оръжие. Две години по-рано той е заловен, след като в продължение на повече от 16 години бе в списъка на ФБР на най-издирваните лица, припомниха информационните агенции. 
Балгър е извършвал престъпната си дейност в Бостън. Според вестник "Бостън глоуб" той е бил информатор на ФБР и е съумявал да се укрива от правосъдието толкова дълго с помощта на корумпирани федерални агенти. Вестникът, цитирайки три неназовани източника, заявява, че друг затворник, свързан с мафията, е разследван като заподозрян в убийството на Балгър. 
В съобщението на затворническата администрация се казва, че ФБР разследва причините за смъртта на мафиота. 
Балгър и неговата престъпна групировка "Уинтър хил" са оперирали повече от две десетилетия в изолирания квартал Южен Бостън, населяван предимно от хора с ирландско потекло. Мафиотите са се занимавали с лихварство, залагания, изнудвания, разпространение на наркотици и убийства. Това са правели при благосклонността на агент от ФБР, който разчитал на информация за други банди. 
Джеймс "Уайти" Балгър е заловен през юни 2011 г. в Санта Моника, Калифорния, където живеел с дългогодишната си приятелка. Задържането му става възможно по информация на бившата "Мис Исландия" Анна Бьорндотир, която обитавала къща в съседство. В кроткия пенсионер тя разпознала издирвания престъпник и уведомила ФБР, за което впоследствие получила наградата от два милиона долара. 
Филмът "Черна служба" (Black Mass) с Джони Деп в главната роля пресъздава живота на избухливия и жесток мафиот.