"В тази агенция (за българите в чужбина) в момента ние нямаме и една чистачка назначена. Една!"

Това се зарече вицепремиерът Класимир Каракачанов в нервно интервю пред Антон Хекимян по бТВ. Военният министър нарече "абсурдни глупости" твъренията, че той или ВМРО ръководят бизнес с български документи за македонци, каза, че една стотинка не е взел и се зарече, че и да е правил други грешки като политик, никога не би си позволил компромис с "каузата на живота си".

Иначе действително той предложил арестувания Петър Харалампиев, който не е от ВМРО, а от гражданско сдружение "БГ патриот" за поста. Но не за друго, а защото другата възможност била да стане областен на София. А пък областен е "много тежка работа". От години неговото гражданско сдружение имало активности - организирало концерти и културни прояви за българите отвъд западната ни граница.

На това Хекимян натърти, че концертите са били на Лепа Брена и Цеца Величкович. А Каракачанов обяви, че не е ходил на тези концерти и не слуша чалга.

Всъщност самият диалог се превърна в по-голямото събитие, след като вчера Хекимян покани Велизар Енчев, който пряко обвиняваше Каракачанов, а в ефир цитираха Катя Матева - бивш шеф а Агенцията за българите в ужбина. Думи на Матева - която посочва посредници от адвокатска кантора в търговията с паспорти, послужиха и за статия във френското сп. "Нувел обсерватьор" - че у нас вицепремиер от "патриотите" ръководи бизнес с бг паспорти.

Каракачанов непрекъснато се оплакваше, че водещият го прекъсва. 

"Защо така прекъсвате? Вие така прекъсвахте ли г-н Енчев? Аз не се притеснявам, само имам една молба – когато във вашата медия се хвърлят обвинения, айде да не се държим като в китайски съд по времето на Мао Цзедун."

На което водещият отговори с: "Добре..."

"Не е добре! Вчера давате думата на един господин, който бълва лъжи и вие не го питате нищо конкретно, и сега аз тръгвам да ви обяснявам, вие викате "Добре, добре" и продължавате натам."

Видимо поизнервеният вицепремиер едва успя да каже, че именно по времето на Катя Матева са застояли хиляди преписки на кандидати за гражданство и че точно това било корупционна среда - когато например дадеш на майката и бащата паспорти, а откажеш на децата. И тогава хората започвали да търсят начини да се оправят корупционно. Сега тя клеветяла, защото е уволнена и търси реванш.

Каракачанов обаче никак не бе доволен от страната в спора, която според него е взел тв водещият:

- Вие защитавате човека, който не намира мотиви (т.е. Енчев и Катя Матева, б.р.).
- Аз защитавам закона - отвърна Хекиман.
- Не е верно!

"Вие се опитвате просто да спекулирате в момента", допълни лидерът на ВМРО. Хекимян отрече.

- Ми, изчакайте ме да ви кажа - бори се Каракачанов.
- Тя увертюрата е толков дълга, че... - оплаква се водещият.
- Недейте да правите подобни внушения!

Стигна се и до изконния въпрс - кой говори в слушалката на водещия.

"Явно ви казват в слушалката да ме прекъсвате. Аз нямам слушалка, на мен никой не ми казва!", каза военният министър.

На повторения многократно въпрос – дали ВМРО или той трябва да носят политическа отговорност, Каракачанов отговори с въпрос: може ли да гарантирате за всеки един човек, когото познавате.

"Едно нещо не съм си позволявал, нито ВМРО – не сме си позволявали да правим компромис с каузата на българите в Македония или да търсим някакви дивиденти там. Ако някой го докаже, няма никакъв проблем – веднага си подавам оставката, веднага нося политическа отговорност."

На забележката на Хекимян, че Катя Матева е написала 20 страници факти, данни и имена как тече търговията, вицепремиерът каза, че ще напише 20 страници отговори на тези обвинения, които са "пълни глупости".

- Не знам дали сте имали възможност по-дълго да говорите ефективно в последно време - иронично закри Хекимян.

- За което ви благодаря - отвърна му вицепремиерът.