Убийственият китарен риф от песента Whole Lotta Love на Led Zeppelin бе избран от слушателите на британското Радио 2 за най-добрият за всички времена измежду 100 предложения, съобщи БиБиСи.

Списъкът от сто песни бе съставен и предложен на маниаците от ди-джеите на Радио 2, BBC 6 Music, критици и музикални продуценти. "Whole Lotta Love е един от най-великите китарни рифове на XX век и досега. Само като чуете първите му две ноти, и моментално разбирате какво е това", заяви пред БиБиСи музикалния продуцент Стив Ливайн.

В Топ 100 влязоха също здравите удари по сруните от парчета като Layla (Derek And The Dominoes), Pretty Vacant (Sex Pistols) и Enter Sandman (Metallica). Второ място обаче зае изсвиреното от Слаш в Sweet Child O'Mine (Guns 'N' Roses), а трети и четвърти се класираха Ангъс Йънг с Back In Black (AC/DC) и Ричи Блекмор със Smoke On The Water (Deep Purple).

Кой знае защо, Джими Пейдж бил доста удивен от изхода на гласуването: "Не съм очаквал, че тази песен ще стане толкова любима. Тогава исках да измисля риф, който просто да раздвижи истински хората, който да ги достигне и да ги накара да се усмихнат. Но когато почнахме да свирим заедно с групата, всичко излезе от контрол! И звученето на рифа се получи едновременно заплашително и ласкаво".

Песента Whole Lotta Love (в свободен превод "Толкова много любов") е от втория албум на Led Zeppelin, издаден през далечната 1969 г. и с право се смята за една от най-великите композиции на британската група.

А авторът на този текст с радост си признава, че телефонът му "звъни" именно с това парче и той понякога не отговаря веднага, за да не прекъсва рифа където не трябва.