"Няма данни за други институции, които да търгуват с документи за българско гражданство, но ако се появят – ще ги разследваме."

Това каза зам.главният прокурор Иван Гешев на брифинг по повод извършваните от спецпрокуратурата и КПКОНПИ действия по разкриване на подкупи, длъжностни и документни престъпления в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ).

Попитан за сигналите на президента, Гешев отговори:

„Уважавам президентската институция и президента и нямам право да коментирам каквото и да е, защото ще вляза в полето на политиката. Но мога да кажа, че до този момент по това разследване нямаме информация от президентската институция.“

По-рано днес президентът Румен Радев заяви, че са стигали и до него сигнали за търговия с български документи за самоличност, а той ги е подавал "където трябва - в прокуратурата".

Иван гешев обясни, че няма данни за други институции, които да търгуват с документи за придобиване на българско гражданство.

„В случай, че бъдат събрани доказателства за такива, нямаме проблем да разследваме, независимо дали става дума за министър или друго длъжностно лице".

Основна част от изказването на прокурора, цитиран от "Фокус", бе да обявава, че не действат под давление от чужбина срещу службата, открито свързвана с поне един вицепремиер от "патриотите".

"Предположението ми е, че Петър Харалампиев е отишъл в ДАБЧ, за да осъществява лоши практики и тази схема най-вероятно е съществувала и преди това, каза Гешев.

Предстои в близките дни да се анализират всички сигнали с подобен предмет, за да преценим какво ще използваме и какво – не. И в случай, че открием нещо в интерес на разследването, ще го използваме“, обясни Гешев.

Той уточни, че българският и сръбският гражданин, които са част от обвиняемите, също са от високите етажи на схемата. По думите му те са предавали парите на председателя и главния секретар.

„16-те души, които бяха задържани, но са без повдигнати обвинения, са свидетели. И не са събрани доказателства за повдигане на обвинения срещу тях, но ако се съберат такива, ще бъдат повдигнати съответните обвинения“, каза още Гешев и посочи, че това е престъпление срещу националните интереси.

„Защото то е срещу хора, много голяма част от които са по-българи и от нас“, коментира той.

Той обясни, че до този момент няма доказателства асоциациите на българите в чужбина да са част от схемата.

Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев пък опроверга друг слух - че е даван адрес в централата на ВМРО.

„Повечето такива фиктивни адреси са в Кюстендил и пограничните областни на страната – най-вече Перник и София-област. Как е работила схемата - всеки от посредниците на по-ниско ниво търси такива на по-високо. Пари се предават през посредниците на по-високо ниво до ръководството на ДАБЧ“, каза още прокурор Кънев и обясни, че сумите варират в зависимост от услугата, която се иска.