СИМОНА РУСЕВА

Клаус Воверайт се оттегля като управляващ кмет на Берлин.

Освен германска столица, градът е със статут на федерална провинция, а титлата “управляващ кмет” е равностойна на премиер.

“Оттеглям се доброволно на 11 декември, за да има време спокойно да се намери наследник на поста”, заяви днес Вови, както го наричат берлинчани.

Той не посочи конкретна причина да хвърли оставка две години преди изтичането на мандата му, но призна, че от 40 години е на партийна работа, 30 от които в активната политика, и това било достатъчно.

Социалдемократът Воверайт (60 г.) управлява Берлин трети поред петгодишен мандат – два с крайната левица и сега в широка коалиция с християндемократите на канцлерката Ангела Меркел.

Когато през 2001 г. Воверайт за пръв път се кандидатира за управляващ кмет на Берлин, някой му подшушна, че в. “Билд” готви дискредитацията му  - бил с обратни сексуални наклонности. Той се изправи на трибуната пред голям митинг в Берлин и пред микрофон изрече на висок глас: “Да, другарки и другари, аз съм хомосексуалист, това е добре, но не водя пед....ка политика!” И беше прав.

Той се оказа обединяваща фигура, непрестанно търсеше диалог и се ползва със симпатиите на мнозинството берлинчани.
Да, показва се на публични места с любимия си мъж, неврохирурга Йорн Кубики, но на това вече никой не обръща внимание

По необичаен начин ще се запомни и атаката, че при неговото управление Берлин затънал в дългове. Вови изрече: “Берлин е беден, но секси.”

Сега въпросът е кой ще го смени на отговорния пост. В медиите изтече, че като фаворит се смята  Раед Салех, палестинец, роден в град Себастия на  Западния бряг на река Йордан, но с немски паспорт. В момента той е фракционен шеф на социалдемократите в берлинския парламент. Конкурентка му е сенаторката по заетостта, етническата туркиня Дилек Колат. Завъртя се и името на Ян Щьос, шеф на берлинската организация на оциалдемократическата партия.

Висшият партиен лидер и вицеканцлер Зигмар Габриел залага по-скоро на първия, твърдят запознати. Неговата бивша съпруга е туркиня, от нея има дъщеря. Наскоро за генерална секретарка на партията беше избрана етническа иранка. Политиката на Габриел е германското общество да се обединява, а не да се разделя на християни и мюсюлмани.

И никак няма да е чудно, ако палестинец по рождение поеме управлението на Берлин.

Палестинецът Раед Салех желае да бъде следващият управляващ кмет на Берлин.

Самият Раед Салех (37 г.) вече даде заявка, че ще се бори за поста: “Искам да стана управляващ кмет на Берлин. Добре знам слънчевите и сенчестите страни на моята биография. Ето защо съм готов да поема отговорност в името на Берлин, това е моят град.”

Дали ще успее, ще се разбере през декември.