В Индия при изключителни мерки за сигурност бе открита най-високата статуя в света, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Церемонията се проведе в щата Гуджарат в северната част на страната. Индийският премиер Нарендра Моди откри бронзовия паметник на Сардар Валабхай Пател, лидер в борбата за независимост на страната.

Той е бил и първи вътрешен министър на Индия, след като британските колониалисти я напускат през 1947 г.

Снимка: АП / БТА

Статуята е висока 182 метра, от които 25 м са пиедестал. Тя е два пъти по-висока от Статуята на свободата в Ню Йорк. Изграждането на паметника струва 29,9 милиарда рупии (358 милиона евро) и при издигането ѝ възникнаха размирици сред местните етнически общности, които възроптаха, че начинанието е твърде скъпо и че вреди на околната среда. За да избегнат хаос по време на откриването, властите ангажираха за церемонията 5000 полицаи, разположени на различни места в радиус от 10 километра от мястото на откриването.

Снимка: АП / БТА

Бронзът за паметника е произведен в Китай, но структурата му е от бетон и стомана. Статуята се издига над река Нармада. Тя тежи близо 100 000 тона и бяха необходими четири години за нейното издигане.

Индийският премиер Моди смята, че статуята на Пател, известна още и като "Статуя на единството на Индия", ще привлече много туристи.

Пател бе известен като "Железният мъж на Индия". Той успява да интегрира различните щати в ерата след обявяването на индийската независимост.

Снимка: АП / БТА