Британската министър-председателка Тереза Мей подкрепи призива на САЩ за деескалация на враждебните действия в Йемен, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Със сигурност подкрепяме призива на САЩ за деескалация в Йемен", каза днес Мей пред парламента. "Общонационално примирие ще има резултат на терен само ако е подкрепено от политическо споразумение между страните в конфликта", добави тя.

Шведската външна министърка Маргот Валстрьом увери, че нейната стана може да бъде домакин на преговори между враждуващите страни, след като специалният пратеник на ООН не успя да ги събере на една маса. Министър Валстрьом съобщи, че САЩ са попитали Швеция дали "можем да сме мястото, където пратеникът на ООН да събере страните в конфликта", но добави, че все още не е постигната официална договорка.

Специалният пратеник на ООН за Йемен Мартин Грифитс приветства призивите за незабавно възобновяване на мирния процес, предаде ДПА. 

Страните по конфликта в Йемен са международно признатото правителство, поддържано Саудитска Арабия, и шиитски бунтовници - хуси, които са подкрепяни от Иран. 

Конфликтът в най-бедната арабска държава започна с превземането през 2014 г. на столицата Сана от хусите, които свалиха международно признатото правителство. Водената от Рияд коалиция, се сражава с тях от 2015 г. насам.