Финансовият министър Владислав Горанов препоръча на бизнеса да свиква с по-високите доходи и възнаграждения в България. Пред бТВ Горанов заяви, че работодателите често говорят за производителност на труда. Според него обаче трябва да се постави въпросът и за ефективността за бизнеса. Горанов заяви, че няма как конкурентоспособността да се търси само и единствено за сметка на цената на труда. Той изтъкна, че много кадърни хора са напуснали България именно заради ниските доходи у нас.

"Вероятно могат да се намерят основания за това, че максимално осигурителният доход нарасна с около 15%, но трябва да се гледа в контекста на какво нараства с 15%. Пропорцията, която съществува между максималния и минималния осигурителен доход, е нарушена в пъти, отколкото концепцията, която съществува в този модел. Бизнесът концептуално трябва да свикне и той е принуден от пазара на труда, че ако искаме да запазим кадърните хора в България, цената на труда ще бъде по-висока от това, което те са калкулирали в своите сметки", каза Горанов.

Според него през последните години голяма част от хората, които са имали възможност да продадат по-скъпо своя труд в западните страни, са го направили и те в момента не са тук.

Горанов отправи комплименти към ДПС. Той заяви, че движението е "систематична и доста по-разумна партия", сравнявайки го с БСП.

"Те осъзнават, че на този етап алтернатива няма", поясни Горанов.

И допълни: 

"Няма структурни предпоставки за предсрочни избори."

Горанов припомни, че такива избори може да има след оставка на правителството или след гласуван вот на недоверие. Той каза, че държавата няма да се хвърля в политическа нестабилност само "за да угодим на болните амбиции на някой лидер от опозицята". На въпрос дали има предвид лидера на БСП Корнелия Нинова, той отговори:

"Вие го казвате."

Горанов коментира и изказването на вицепремиера Валери Симеонов, заради което майките на деца с увреждания продължават да му искат оставката.

"В никакъв случай не очаквайте да защитавам подобна позиция", заяви Горанов.

Но допълни, че обясненията на Симеонов по темата не дават основания да му се иска оставката.

"Ако излезе от изпълнителната власт Симеонов, не е ясно как ще функционира малката коалиция "Обединени патироти". Това създава определни предпоставки за нестабилност. Нз този етап предпочитаме да няма промени в коалицията", каза още Горанов.

Той обясни, че "за добро или лошо" Симеонов е упорит в отстояването на своите тези.

"Понякога заема по-остри позиции, нещо, което в политиката понякога е предимство. В случая успя да привлече гнева на една сериозна група от хора. Укоримо е, когато вземаш позиция срещу по-слаби от теб. Подобен тип говорене не е съвместимо с висша политическа длъжност", каза обаче Горанов.

Той обясни, че с увеличаването на парите за хората с увреждания със 150 млн. лв. те вече са около 2,300 млрд. лв. Увеличението е предназначено най-вече за пълнолетните хора с увреждания. В момента децата с увреждания до 18 години получават базов минимален доход, който е около 1000 лв., но рязко пада след навършването на пълнолетие.

"Големите в една коалиция винаги страдат от действията на по-малките партньори", каза още Горанов.

Той обясни, че недоволството винаги се адресира към премиера и голямата партия.

"Всяко едно управление има определна цена. Тя се плаща политически с определно полтическо износване", каза още той.

И допълни, че  всеки един бюджет е изключително политически документ. Той нарече НСО "скъпа таксиметрова компания", когато вози министри, които нямат нужда от охрана. Самият той не се вози с НСО и е съгласен министрите също да не ползват службата.