ПАРИЖ

Министър-председателят Манюел Валс представи тази вечер ново социалистическо правителство, ден след като разпусна предишния си кабинет заради несъгласия по бюджетните икономии.

От екипа отсъстват радикално левите Арно Монтебур и Беноа Амон, които открито критикуваха президента Франсоа Оланд заради политиката му на затягане на коланите.

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон (36 г.) досегашен съветник на Оланд и бивш банков мениджър при Ротшилд, заменя Монтебур като министър на икономиката. Макрон е играл ключова роля за придобиването на френската машиностроителна компания "Алстом" от американската "Дженерал електрик" по-рано тази година според източници от антуража на Оланд, цитирани от АФП.

Нажат Вало-Белкасем, изгряваща звезда на Социалистическата партия, която беше министър за правата на жените в досегшното правителство, наследява Амон като министър на образованието. И Вало-Белкасем е 36-годишна и е първата жена в 56-годишната история на Петата република, която заема този пост.

Най-важните портфейли в кабинета запазват верните на Оланд финансов министър Мишел Сапен, външен министър Лоран Фабиюс, министър на отбраната Жан-Ив Льо Дриан и бившата партньорка на президента Сеголен Роаял, която е министърка на околната среда.