Изпълнил съм си ангажиментите в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Това каза вицепремиерът Валери Симеонов на брифинг в Министерски съвет. Така той коментира исканията от страна на БСП, ДПС и "Воля" да подаде оставка заради акцията в ДАБЧ.

"В тези изявления на опозиционните партии се призовава да подам оставка, защото трябвало да упражнявам контрол, който не съм управлявал, чух дори, че съм бил и принципал. Искам да разясня какви са моите задължения в ДАБЧ – аз имам функция на координация. Смея да твърдя, че до момента стриктно, прецизно и ефективно си изпълнявам задълженията по координация", каза Симеонов.

Исканията за оставката му били напълно несъстоятелни.

Симеонов каза още, че още на 30 октомрви е подал на компетентните органи сигнали за злоупотреби в ДАБЧ. Те му били дадени от лице, което поискало среща с него.

"Лицето се казва Катя Матева, към онзи момент служител на Министерството на правосъдието, пряко отговорен за българското гражданство. Срещата беше проведена - бяха ми предоставени писмени данни, информация, както и сигнали, подадени в по-ранен период до ДАНС. Тъй като аз нямаше как да преценя достоверността на тези предоставени данни, на първо място се консултирах с моя колега и съратник вицепремиера Каракачанов, тъй като предложението беше от тях. Информирах го за сигналите, получих от него съгласие и предадох тези материали на съответните специализирани служби, които са компетентни институции по тези сигнали“, обясни Симеонов.

Срещата се провела в неговия кабинет. След две седмици имало втора среща, на която Симеонов се интересувал как върви проверката на службите.

"Доколко те (неговите сигнали - б.р.) са послужили за повдигане на сегашното обвинение и съответните процесуално-следствени действия, не мога да кажа и не ми е работа да се интересувам, но по този начини отговарям на искания за оставката ми, които са несъстоятелни", заяви Симеонов.