Новак Джокович е новият номер 1 на мъжкия тенис. Официално той ще се завърне на върха на ранглистата в понеделник, но напрактика това е факт отсега, тъй като Рафаел Надал се отказа от участие в Мастърса в Париж. Така губи точки, а каквото и да направи сърбинът оттук-нататък, сегашният му актив стига, за да оглави класацията.

Точките официално са 7660 за Рафа и 7445 за Новак. Испанецът губи 180, а Джокович вече има плюс 90 и тепърва печели актив във френската столица. Така балансът е 7535:7480 към настощия момент.

Надал посочи като причина за оттеглянето си коремни болки. Той ги чувствал най-вече, когато изпълнява сервис. Обадил се на лекаря си и бил посъветван да не играе на последната надпревара от серията "Мастърс 1000".

Все още не е ясно дали Матадора ще пътува за Лондон за финалите на ATP. Там може да има битка за това кой ще посрещне Коледа и Нова година като №1. Роджър Федерер също има шанс.

Новак Джокович за последно беше начело до ноември 2016 г., когато отстъпи върха на Анди Мъри. След това изживя тежки времена със спад във формата, контузии, психологически проблеми... Той става първият тенисист, оглавил ранглистата, след като е бил извън топ 20 в същата година, от 2000 г., когато това стори Марат Сафин.

Ноле беше №21 преди "Уимбълдън". От там обаче започна бурната му атака към върха. Той спечели "Уимбълдън", US Open, а също така мастърсите в Синсинати и Шанхай.