"Горе главата, Пепи, няма нищо притеснително! Я си оправи яката... Не оттука, бе - отляво."

С тези възгласи неколкочленна агитка приятели посрещна за пръв път в съдебна зала директора на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев, главния секретар Красимир Томов и сръбския гражданин Марко Стойов, на които прокуратурата иска постоянен арест. Заедно с четвъртата обвиняема -  Петя Симеонова (която е пусната срещу 3000 лв. гаранция) според прокуратурата те са издавали срещу пари заповеди за удостоверение за български произход и самите удостоверения на голям брой посредници. Стойов е от Сурдулица, член на българската диаспора там, а Симеонова има фирма за преводи и легализации на документи в Кюстендил.

Групата, по обвинението на прокурор Ангел Кънев, е имала насрочен график - по един ден от седмицата за среща с всеки посредник от изселнически организации на българи в чужбина. Още месец след встъпването си като директор - през юли 2017 г. Харалампиев е учредил и структурирал организирана престъпна група (ОПГ). Събрал въпросните посредници и ги информирал как и по какъв начин, срещу какви конкретно получавани от него суми, ще могат да се издават занапред по-бързо удостоверенията. Свел правилата, както на лица, които си имат основание, т. е. - реален български произход, така и на чужди граждани, които категорично нямат такъв, но желаят да получат такова удостоверение с цел по-нататъшно задействане на правото на пребиваване. 

Хората получили неправомерно, или просто "без главоболия", удостоверения за български произход, освен от по-логичните Сърбия, Македония и Украйна, включвали още Косово, Босна и Херцеговина, Албания... Ако просто ти се мотае удостоверението, но имаш законно право на такова, таксата за "смазване на машината" била около 350 евро. По едно време Харалампиев информирал бизнес партньорите си, че става 500, но после се смилил и върнал на 350.

Ако обаче си съвсем без право, услугата включвала и "правна помощ" - какви фалшиви документи трябва да се осигурят от родината му, а таксите скачали до 5000 евро и нагоре, твърди държавното обвинение.

Имало моменти, при които Харалампиев се ядосвал на свой контрагент, който примерно не му казал, че човекът е косовар, а не сърбин и го "глобил" с почти двойно увеличение на рушвета. Става въпрос за десетки посредници, като при среща са оправяни по 5-15 "клиенти" на всеки, каза още прокурор Кънев. Така е осъществяван съставът на чл. 304б от НК - влияние върху длъжностно лице, защото директорът и главният секретар натискали служители да обработват приоритетно правилните хора.

Системата била така смазана, че който си плати, често получавал в един и същ ден и одобрението, и самото удостоверение за български произход.

На днешното дело станаха ясни няколко неща, а няколко  останаха мистерия

Едни от най-любопитните са основните свидетели срещу групата. Много добрият приятел на Петър Харалампиев Димитър Стойчев твърди, че на две дати през 2017 и 2018 г. му е предал подкупи. Днес защитата изкара преснимани копия от фейсбук и помоли съдът да ги приобщи към доказателствата. На профила на Стойчев се вижда, че на датата 30 август 2018 г. - ден преди твърдяното предаване на подкуп в кабината в ДАБЧ, той се е похвалиил, че е в Гърция на море с жена си. Доказва  го с плажни снимки (при тези факти, изнесени от адвокатите, приятелите на Харалампиев започнаха да скандират "Браво!").

Въпросната жена на прокурорския свидетел пък е украинска поп певица Катерина Бужинская. Днес до залата стигна и нейният хит - "Императрица на любовта", който имал промоция на другата твърдяна от прокуратурата дата на плащане на подкуп - 15 юни 2017 г. Само че промоцията била извън България, а свидетелят Стойчев имал навик винаги да следва съпругата си на нейните премиери (справка в YouTube показа, че парчето е качено там на 17 юни с.г.).

Другият основен свидетел е Димитър Владимиров, бивш директор, сега заместник на Харалампиев, който казал, че година и половина наблюдавал и присъствал на неговите уговорки с взевъзможни посредници. На това защитниците попитаха да не би той пък да е човекът, който е вършил далаверите, как така гражданската му съвест се е обадила след година и половина съвместна работа с председателя и защо... от всички при акцията само у него са намерени някакви сериозни пари.

Останалите са 4-ма възлови свидетели са служители на МВР и КПКОНПИ, които преразказват по спомени какво са чули в СРС-тата, които още не са изготвени като доказателствени средства и съдът не ги е виждал.

Бандата на безсребърниците

Ако има нещо най-озадачаващо е, че при този интензитет и размер на подкупите у никого у групата не са намерени пари.

"Що за престъпна група е това, като няма един лев намерен при претърсванията и изземванията", попита Николай Кокинов (пак "Браво, браво!" в залата от приятелите на Харалампиев - здрави момчета, някои с видимо чупени носове, б.р.).

Спъругата му е зад мен, тя е медицинска сестра. Живеят скромно, нямат даже личен автомобил. Е, това ли са хората, които прибират ежедневно тия пари?!", каза Кокинов.

По-късно в почивката на процеса прокурор Ангел Кънев даде следното интересно обяснение - при претърсванията и изземванията са намерени сериозни виртуални портфейли с биткойни. Според обвинението въпрос на време е финансово-счетоводни експертизи да покажат има ли свързаност между криптовалутите и обвиняемите за подкупи двама висши държавни служители.

Що се отнася до снимките на основния им свидетел от фейсбук Кънев описа хипотезата, че трябва да поискат разрешение от американскте съдебни власти за достъпи до сървърите на "Фейсбук", за да установят достоверността и датирането на кадрите от морето.

Въпреки всичко казано днес съдия Биляна Вранчева остави всички в ареста. Тя прие само, че няма опасност да се укрият, но другите вероятности - да извършат ново престъпление, с оглед голямото количество и тежестта на твърдените деяния, са налице.