Историята на новородено бебе, поставено в риск от родителите си, предизвика вълна от фейсбук възмущение. Става въпрос за случай от тази сутрин, при който две видимо пияни жени, едната от които майката на детето, бяха задържани от полицията на улицата, а детето – предадено на медицински грижи, а впоследствие поето от социалните служби.

Историята започва в София, в квартал „Бели брези“, когато в 7 ч. сутринта случен гражданин – Христо Ганчев, засича две жени от ромски произход във видимо нетрезво състояние. Едната носи новородено бебе, полуголо и босо. Ганчев решава да се представи за полицай и започва да разпитва жените кои са, защо са в такова състояние, къде живеят и пр. Авторът на видеото твърди, че искал да събере всичката тази информация с цел да я предостави по-късно на органите на реда. След което пуска направеното видео в социалната мрежа.

Час по-късно двете жени вече се намират в района на тролейбусната спирка на ул. „Дойран“. Жена, станала случаен свидетел, веднага подава сигнал на телефон 112 да изпратят екип от близкото 6-о РПУ. Оттам поемат сигнала и го разпределят към районното. Друга жена се опитва да спре двете ромки с бебето, като ги увещава, че ще им донесе дрехи. Целта е да бъдат задържани на място от пътуващите вече полицаи.

Жените с детето обаче усещат, че нещо не е в ред, и тръгват по улица „Ворино“ с цел да се скрият. Трета жена, попаднала на случая също случайно, тръгва след тях и след като ги открива скрити в кьоше на блок на ул. Праскова“, се обажда на 6-о РПУ, за да съобщи къде се намират в момента.

Полицаите пристигат след по-малко от 10 минути, придружени от медицински екип. Пред униформените жените обясняват, че хранят детето с хумана и че бащата на бебето е в затвора. Показват и акт, съставен им предния ден от полицията заради липса на документи за самоличност. Дали и тогава двете са били с бебето, не е ясно.

Детето бе настанено в педиатрия и прегледано. Било е недохранено, но състоянието му е стабилизирано и е било изписано. Социалните служби са издали заповед за спешно настаняване в център от семеен тип. За момента няма да бъде върнато при майката, но и с нея ще се работи, коментираха за Клуб Z от Министерството на труда и социалната политика.

*Историята е разказана без позоваване на източник, защото репортер на Клуб Z е една от трите жени, станали свидетели на случилото се на тролейбусната спирка.