Водачът на йеменските бунтовници - хуси, Мохамед Али ал-Хуси, призова за по-активни международни действия за прекратяване на смъртоносните въздушни удари, нанасяни от коалиция, водена от Саудитска Арабия и подкрепяна от САЩ, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА. 

Ръководителят на Върховния революционен комитет отправи призива си, след като САЩ настояха за примирие и за начало на политически преговори под егидата на ООН за прекратяване на войната, която продължава вече четвърта година.

Според него хората, които призовават за спиране на огъня, "трябва да осъществят на дело желанието си за установяване на мир в Йемен, да прекратят незабавно бомбардировките над йеменците и да вдигнат обсадата". 

Ал-Хуси настоява да се създаде международна анкетна комисия, която да разследва "престъпленията при американско-саудитската агресия". 

Йеменското правителство днес заяви, че е готово да възобнови мирните преговори с бунтовниците хуси, предаде Франс прес.

"Република Йемен приветства всички усилия за възстановяване на мира", заяви правителството в комюнике, разпространено от йеменската агенция Саба.

Във вторник Държавният секретар на САЩ, Майк Помпейо, сигнализира промяна в курса на американската политика по конфликта, като призова за прекратяване на бойните действия. Министърът на отбраната Джим Матис каза, че до 30 дни примирието трябва да стане факт и да последват оглавявани от ООН политически преговори.

Възобновените дипломатически усилия са отражение на засиления политически натиск върху Саудитска Арабия след острите международни критики заради убийството на журналиста Джамал Хашоги и хуманитарната криза, довела Йемен до ръба на гладна смърт.

Оглавената от Саудитска Арабия коалиция воюва срещу хусите от март 2015 г., опитвайки се да върне на власт международно признатото йеменско правителство, което бунтовниците свалиха след превземането на столицата Сана през 2014 г. Коалицията разглежда нарастващото влияние на бунтовниците като намеса на шиитски Иран - ключов съперник за регионално господство срещу саудитското кралство.

Хусите, които контролират повече от половината от Северен Йемен, обвиняват коалицията в убийството на хиляди йеменски граждани. Военната стратегия на Саудитска Арабия се състои във воденето на безмилостна въздушна кампания, както и в блокирането на пристанище Ходейда, през което в най-бедната страна в арабския свят влизат 70 процента от вноса на храни и международната помощ.

Във вторник ООН посочи, че желае в рамките на месец преговорите за мир да се възобновят.